Ellenzékmentes választásokat tartanak Kambodzsában

Parlamenti választások kezdődtek vasárnap Kambodzsában, ahol a szavazóhelyiségek hét órakor (magyar idő szerint 2 órakor) nyitottak, és délután 3 órakor zárnak.

2023. július 23., 08:53

Szerző:

Mivel a fő hatalomellenes mozgalom kizárását követően nincs hiteles ellenzék, a Hun Sen kormányfő vezette Kambodzsai Néppárt (CPP) várhatóan mind a 125 parlamenti helyet elnyeri, akárcsak 2018-ban.
Ezúttal a miniszterelnök egyetlen hiteles riválisát, az ellenzéki Gyertyafény Pártot zárták ki a megmérettetésből, mivel nem regisztráltatta magát „megfelelően” a választási bizottságnál.

Több mint 9,7 millió választópolgárt hívnak az urnákhoz a vörös khmerek korszakának végét jelentő 1991-es párizsi békemegállapodás óta tartott hetedik országos választásokon.

Hun Sen, a világ egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője 70 évesen készül lemondani, remélve, hogy megszilárdítja az irányítást, mielőtt átadja a hatalmat legidősebb fiának, a 45 éves, Hun Manet tábornoknak (45), aki az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában képezte magát. A politikus egy interjúban azt mondta: az átadásra-átvételre 3-4 héten belül sor kerülhet. Egyben figyelmeztette a választókat, hogy távozása után is ő fogja uralni a kambodzsai politikát.

Kritikusai azzal vádolják, hogy visszaveti az alapvető szabadságjogokat, és az igazságszolgáltatási rendszert használja ellenfelei elhallgattatására, akiket tucatjával vetettek börtönbe.

Hun Manet pénteken a választási kampány utolsó napján azt mondta: „A mai nap a győzelem napja számunkra”. Egyben azt ígérte, hogy a királyság visszanyeri a 9-13. században tündöklő khmer birodalom büszkeségét, amelyet Angkor a (khmer templomok ősi városa Kambodzsa szívében) templomai jelképeznek.

Támogatók tömege előtt, apja óriási portréja alatt arra buzdította a kambodzsaiakat, hogy szavazzanak a kormánypártra, az egyetlen pártra, amely „képes Kambodzsa vezetésére”, amelynek gazdasága nagyrészt Kínától és a nemzetközi segélyektől függ. Ezután több ezer járműből álló menetet vezetett a fővároson keresztül.

Kambodzsa az 1993-ban elfogadott, legutóbb 2022-ben módosított alkotmány értelmében alkotmányos monarchia. A tényleges hatalommal nem rendelkező uralkodó szerepe protokolláris, a jelenleg uralkodó Norodom Szihamoni királyt 2004. október 14-én választotta meg a kilenctagú tróntanács. A törvényhozó hatalom letéteményese a kétkamarás parlament. A felsőház, a Szenátus 62 tagjából 58-at az alsóház, a Nemzetgyűlés és a tartományi tanácsok tagjai választanak hat évre, két szenátort a király, kettőt a Nemzetgyűlés nevez ki. Az alsóház, a Nemzetgyűlés 125 tagját közvetlenül, öt évre választják meg.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: EPA | Mak Remissa)