Elképesztő összegeket keres Kamala Harris – Mutatjuk, mennyi az annyi

Kamala Harris az USA alelnökeként jókora összeget vihet haza. 

2024. október 9., 13:22

Szerző:

Már csak néhány hét és kiderül, hogy valóban Kamala Harris lehet-e az USA első női elnöke, addig is azonban alelnöki pozíciót tölt be. A poszt persze óriási felelősséggel jár, éppen ezért jogosan merülhet fel a kérdés, mégis mennyi pénzt keres Kamala Harris? 

Ennyit keres Kamala Harris az Egyesült Államok alelnökeként 

A Portfolio 2023-as cikke szerint Kamala Harris és a férje, Doug Emhoff 2022-ben 456 918 (kb. 166 millió forint) dollárt kerestek összesen. Ebből Harris fizetése 219 171 (majdnem 80 millió forint) dollár volt, ez az a pénz, amit alelnökként, a szenátustól kapott. Ezen túlmenően busás összegeket tehettek zsebre a könyeiknek köszönhetően is, egész pontosan 62 870 dollárt, azaz közel 23 millió forint ütötte a markukat. Harris és a férje egyébként 23 ezer dollárt (kicsivel több mint 8 millió forint), vagyis a bevételük nagyjából 5 százalékát jótékony célra fordították. 

Mennyi lenne a fizetése elnökként? 

Amennyiben Kamala Harris megnyeri az amerikai elnökválasztást, úgy a rá háruló még nagyobb felelősség miatt, nagyobb fizetés is járna neki. Elődeihez hasonlóan ő is évi 400 000 dollár (145 millió forint) fizetést kapna. A Kongresszus még 2001-ben határozta meg az összeget, George W. Bush kormányzása alatt. A választási győzelem tehát csaknem 180 ezer (65 millió forint) dollárnyi fizetésemelést jelentene Kamala Harris számára. 

Ki az a Kamala Harris? 

Nevét 2020-ban ismerte meg széles körben a nyilvánosság, amikor is Joe Biden alelnökének választotta. A pletykák szerint az elnök nem véletlenül döntött Harris mellett, most pedig nagyon úgy tűnik, hogy valóban esély nyílik arra, hogy ő legyen az USA első női elnöke. Mint ismert Joe Biden júliusban jelentette be, hogy visszalép a jelöltségtől, ezzel pedig megnyílt az út az 59 éves alelnök, Kamala Harris előtt.

Családi háttér 

Kamala Harris bevándorlók gyermekeként született, ugyanakkor értelmiségi családból származik. Közgazdász apja Jamaicából származik, orvosbiológus édesanyja pedig Indiából érkezett – írja a Blikk. Harris gyerekkorában részt vett egy faji elkülönítés felszámolását célzó programban, aminek köszönhetően nagyrészt olyan iskolákban tanult, ahova többnyire fehér gyerekek jártak. Akkoriban sokszor azt érezte, a bőrszíne miatt kiközösítik. 

Anyám mindig azt mondta: Kamala, lehet, hogy sok mindent elsőként teszel meg, de tegyél azért, hogy ne te legyél az utolsó. Ezt a filozófiát viszem mindig magammal 

– mondta egy interjújában korábban. 

Egyetemi évek, karrier 

Kamala Harris politikatudományt és közgazdaságot tanult az egyetemen, később pedig a jogot is elvégezte. Ügyészként aztán gyilkosági ügyekkel és egyéb erőszakos bűncselekményekkel foglalkozott. Karrierje gyönyörűen ívelt felfelé, 2004-ben, mindössze 40 évesen ő lett az első színebőrű női főügyész. 2011-ben aztán Kalifornia legfőbb ügyészésnek választották, 2017-ben pedig az állam szenátori mandátumát is megszerezte. Harris kiemelt figyelmet fordított pályája során a szexizmus és a rasszizmus visszaszorítására, továbbá a kisebbségi jogok védelmére.  

Már alelnökként történelmet írt 

Harris egyébként már az alelnöksége alatt is történelmet írt, ugyanis a 25. alkotmánymódosításnak hála ő volt az első női megbízott elnök, aki egy ideig az ország megbízott vezetőjeként tevékenykedett. Ez 2021-ben történt, amikor Joe Biden béltükrözésen esett át. További részletek ebben a cikkünkben.

(Kiemelt képünkön Kamala Harris, Fotó: Ting Shen / AFP)