EU: szankciókat javasoljunk a ciszjordániai szélsőséges telepesekkel szemben

Az Európai Unió azt fogja javasolni a tagországok kormányainak, hogy vezessenek be szankciókat azokkal a szélsőséges izraeli telepesekkel szemben, akik erőszakos cselekményeket követnek el palesztinokkal szemben Ciszjordániában.

2023. december 11., 20:59

Szerző:

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a tagországok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy az EU az izraeli telepesek által a palesztinok ellen elkövetett erőszakos támadások leállítására szólít fel.

„Azon fogunk dolgozni, hogy szankciókat javasoljunk a ciszjordániai szélsőséges telepesekkel szemben” 

– fogalmazott.

Hangsúlyozta, a Palesztin Hatóság uniós pénzügyi támogatásának folytatódia kell. Az éves uniós támogatásnak azonban biztosítékokat kell tartalmaznia arra vonatkozóan, hogy ezek a pénzek semmi esetre se járuljanak hozzá terrorizmus finanszírozásához, illetve gyűlölet vagy antiszemitizmus szításához – mondta.

Közölte továbbá, hogy a régió békéje és stabilitása érdekében az Európai Unió javaslatokat készít elő a kétállami megoldás, azaz Izrael mellett egy palesztin állam létrehozására. A teljes nemzetközi közösségnek el kell köteleződnie ezen megoldás mellett, noha Izrael elutasítja azt – mondta. Izrael biztonsága nem szavatolható katonai eszközökkel, azt csak a konfliktus politikai rendezése biztosíthatja – húzta alá.

(Kiemelt kép: BETLEHEM, CESTBANK - DECEMBER 24.: Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka (C) karácsonyi misét mutat be a Születés templomában Betlehemben, Jézus Krisztus szülőhelyén, Ciszjordánia déli részén 2022. december 24-én. Wisam Hashlamoun / Anadolu Agency Wisam Hashlamoun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)