Izraeliek tüntettek a telepesek által feldúlt palesztin falu lakói mellett

Izraeli békeaktivisták Huvarába, a telepesek feldúlta ciszjordániai palesztin faluba látogattak pénteken, hogy kifejezzék szolidaritásukat a helyiekkel – jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli újság.

2023. március 3., 15:13

Szerző:

Az izraeli hadsereg egységei megpróbálták megakadályozni a több száz, mintegy tíz autóbusszal érkező békeaktivistát abban, hogy bejussanak Huvarába, ahol a hét elején a zsidó telepesek házakat és autókat gyújtottak fel válaszul két, a palesztin településen kocsijával áthaladó fiatal telepes – egy testvérpár – előző napi lelövésére. 

A katonák megállították a buszokat, de az aktivisták leparkoltak a közeli Tapuach kereszteződésnél, és gyalog vonultak be a palesztin faluba. 

Vasárnap este, a gyilkosság napján telepesek százai dúlták fel bosszúból Huvarát és a környező palesztin falvakat. Otthonokat, autókat és kirakatokat borítottak lángba, és kövekkel, botokkal támadtak a helyi lakosokra. Számos palesztin megsebesült, és tisztázatlan körülmények között egy férfi meghalt. Izrael ciszjordániai tábornoka „pogromnak” nevezte a zavargásokat. 

A baloldali aktivisták sérelmezték, hogy miközben az ő buszaik nem mehettek be, a telepesek pénteken is zavartalanul utazhattak át Huvarán. Az izraeli békeaktivisták tábláin egyebek között az szerepelt, hogy „Legyen vége a zsidó terrornak”, valamint a „Palesztinok élete is számít”. 

Huvara az egyetlen palesztin település, amelyen rendszeresen keresztülutaznak az észak-szamáriai telepesfalvakba tartó izraeliek. Az erre elhaladó 60-as úton már korábban is többször érték lövések járműveiket, s régóta dolgoznak egy kerülőút építésén is. 

Szintén pénteken európai diplomaták egy küldöttsége is meglátogatta Huvarát és környékét, hogy megtekintse a károkat. „Törvény elé kell vinni a palesztinok elleni bűnök elkövetőit, és véget kell vetni a telepesek erőszakos cselekedeteinek” – idézte a ynet hírportál a delegáció véleményét. 

A jeruzsálemi bíróság csütörtökön bizonyítékok hiányában elrendelte a zavargások miatt őrizetbe vett hét gyanúsított szabadon bocsátását, de a védelmi minisztérium bírósági jóváhagyás nélküli, adminisztratív őrizetbe vételről döntött július 1-ig két zavargó, köztük egy kiskorú esetében. Az adminisztratív őrizetnél gyakorlatilag korlátlan ideig vádemelés nélkül fogva tarthatnak gyanúsítottakat. Zsidók ellen ezt ritkán alkalmazzák, a palesztinok közül viszont jelenleg közel 1000-en vannak börtönben ilyen eljárással.

(Kiemelt képünk: Hady Amr, az Egyesült Államok izraeli és palesztin ügyekért felelős különleges képviselője a ciszjordániai Nabluszban, Huvara faluban a zsidó telepesek által elkövetett támadásokat ellenőrzi 2023. február 28-án. Fotó: Nedal Eshtayah/Anadolu Agency/AFP)