Jön a nyolcadik szankciós kör, az Orbán-kormány nem emelt kifogást

Újabb ágazatokra — például kettős, vagyis katonai és civil felhasználású technológiákra, valamint luxuscikkekre — terjeszthetik ki az exporttilalmat, és további személyeket sújthat vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal az Európai Unió. 

2022. szeptember 22., 20:26

Szerző:

Az Európai Bizottság friss szankciókat készít elő Oroszországgal szemben, jelentette be csütörtökön Ursula von der Leyen elnök, írja a Népszava.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője megerősítette, hogy a tagállami külügyminiszterek felhatalmazták a megfelelő uniós testületeket a nyolcadik szankciós csomag kidolgozására, miután csütörtök reggel rendkívüli tanácskozást tartottak New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésének székhelyén.

A részletek még nem ismertek, de hírek szerint a közösség újabb ágazatokra — például kettős, vagyis katonai és civil felhasználású technológiákra, valamint luxuscikkekre — terjesztheti ki az exporttilalmat, és további személyeket sújthat vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal. Borrell közölte, hogy reményei szerint az EU27-ek egyhangúlag fogják támogatni a lépéseket, írja a Népszava brüsszeli tudósítója. 

Az Euractiv című brüsszeli hírportál által idézett EU forrás szerint Magyarország nem támasztott kifogást a New York-i találkozón. Ez azért is meglepő, mert a kormányzati kommunikáció szintjén a regnáló kormány többször is hevesen támadta a szankciós politikát, Kocsis Máté pedig nemzeti konzultációt sürgetett a szankciókkal kapcsolatban. 

(Fotó: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT)

20:32

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

20:09

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

18:24

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.