Új Oroszország elleni szankciók bevezetéséről döntött az EU

Az Orbán-kormány álláspontja az, hogy a szankciók többet ártanak az EU gazdaságának, mint az orosznak. 

2022. szeptember 22., 11:56

Szerző:

Az EU új szankciós csomaggal készül lecsapni Oroszországra az orosz elnök mozgósítási tervére reagálva. Az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrel New Yorkban, a tagállami külügyminiszterek rendkívüli ülése után elmondta, hogy a partnereikkel együttműködve azonnal új megszorító intézkedéseket fognak javasolni – írja az Euronews.

„Egy fontos dolgot külön is szeretnék hangsúlyozni. Az ENSZ alapokmányával és a nemzetközi joggal összhangban Ukrajna az önvédelem legitim eszközét használja az orosz agresszióval szemben, hogy visszaszerezze a teljes ellenőrzést a területe felett. Joga van a nemzetközileg elismert határain belül felszabadítani a megszállt zónákat” – jelentette ki a politikus, és hozzátette: továbbra is katonai eszközökkel fogják támogatni Ukrajnát, ameddig csak szükséges.

Bár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még arról beszélt, hogy az EU-nak le kéne tennie a nyolcadik szankciós csomagról, Borrell már arról számolt be, hogy a rendkívüli ülés során a 27 uniós tagállam külügyminiszterei együtt hozták meg a döntést. Szijjártó azt az álláspontját, hogy az uniós szankciók többet ártanak az EU-nak, mint Oroszországnak, a Facebook-oldalára felkerült videókban és posztokban is megerősítette, ám a New York-i rendkívüli ülésen született döntést azóta nem kommentálta. 

Orbán Viktor a Magyar Nemzet értesülései szerint a Fidesz-KDNP frakcióülésén az Oroszország elleni szankciókat okolta a gazdaság kritikus állapotáért. A kormányfő szerint, ha a szankciókat megszüntetnék, akkor az árak rögtön megfeleződnének, és csökkenne az infláció.

(Kiemelt képünk: Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője/az Európai Bizottság alelnöke sajtótájékoztatót tart az EU külügyminisztereinek 2022. szeptember 19-i New York-i találkozója után. Fotó: Ed JONES / AFP)

20:32

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

20:09

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

18:24

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.