Jogfosztották Disneylandet

Floridában hétfőn törvényerőre emelkedett a Disney World vidámpark kivételes jogállásának megszűnéséről szóló törvény, ami több évtizedes kiváltságokat von meg a szórakoztatóipari vállalkozástól.

2023. február 28., 08:35

Szerző:

Ron DeSantis kormányzó hétfőn aláírta a jogszabályt, amelyet Florida törvényhozása február első felében fogadott el, ami átnevezi a vidámparknak otthont adó kerületet és annak felügyeletére a kormányzó által korlátozott időtartamra kinevezett, állami testületet állít. A jogszabály emellett megvon minden jogszabályi felmentést is a magánvállalkozástól, többi között az adókönnyítéseket és hatósági ellenőrzések alóli kivételeket. 

A kormányzó az aláírási ceremónián kijelentette, hogy a Disney World az 1960-as évek óta olyan kedvezményekben részesült, mint egyetlen más magáncég sem Floridában, amelynek révén óriási hasznot húzott abból, hogy nem kellett megfizetnie a közteherviselés alapján rá jutó adóterhet. Hozzátette, hogy mostantól a Disney ugyanolyan elbírálás alá kerül, mint az állam bármely más vidámparkja. 

Ron DeSantis kormányzó régóta komoly bírálója a Disney-vállalatbirodalom által képviselt progresszív-baloldali világképnek. A hétfői eseményen a republikánus politikus a cégbirodalom alapítójára utalva úgy fogalmazott, „vannak emberek, akik a Disneyben azt szeretnék látni, amit Walt megálmodott”.

(Kiemelt forrásunk illusztráció. Forrás: Disney)

 

 

16:27

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.