Biden aláírta a fegyverviselést szigorító törvényt

Az egy hónappal ezelőtt, texasi, uvaldei gyermekmészárlás után, pénteken szavazta meg az amerikai Kongresszus azt a szövetségi törvényt, amely 10 nap elbírálási időt ad a fegyvereket eladóknak a vásárló mentális egészségének és más tulajdonságainak ellenőrzésére.

2022. június 25., 15:50

Szerző:

Szombaton aláírta Joe Biden amerikai elnök azt a pénteken a Szenátus által megszavazott törvényt, ami apróbb lépésekkel ugyan, de szövetségi szinten szigorítja a fegyvert vásárlókra vonatkozó ellenőrzéseket és többet fordít az államokban a szövetségi mentális egészségügyi rendszerre és a bűnmegelőzésre is.

A most aláírt törvényt egy hónappal az uvaldei, texasi gyermekmészárlás után, pénteken szavazták meg a szenátorok, ezzel 30 év óta először egyetértés született egy fegyverviselést szabályozó törvényben a republikánusok és demokraták között.

„Az idő ellenünk dolgozna, ezért cselekdenünk kellett!” –

fogalmazott a törvény aláírásán a First Ladyvel, Jill Bidennel együtt megjelenő elnök, hozzátéve, egy olyan korban, amikor úgy tűnik, a kétpárti, amerikai rendszerben a politikusok semmiben sem tudnak megegyezni, ebben az ügyben példát mutattak.

A törvény értelmében a fegyvert eladók összesen 10 napot kapnak, hogy a tranzakció előtt ellenőrizzék a fegyvert vásárlók mentális egészségére és múltba elkövetett bűncselekményeire vonatkozó adatbázist, és bővül azoknak a kizáró körülményeknek (red flageknek) a sora is, amelyek segítségével a törvényalkotók szerint könnyebben kiszűrhetővé válnának a tömeggyilkosok is.

Ezen kívül a törvény jelentős szövetségi forrásokat szabadít fel a megelőzés, a mentális egészségügy és a szociális munka támogatására is.

A törvény kritikusai szerint azonban nem megy eléggé messze, például a félautomata gépfegyverek eladásának szabályozásaként, és a kétpárti konszenzus eredményeképpen csupán apróbb, szimbolikus változásokat eszközöl.

(Kiemelt kép: Joe Biden elnök a First Lady, Jill Biden társaságában aláírja a fegyverviselést szövetségi szinten szigorító törvényt 2022. június 25-én. Fotó: Stefani Reynolds / AFP)

2022. augusztus 16., 09:13

A Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges. A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.