Orosz nagykövet: Orbán „nagyon felelősen gondolkodik és cselekszik”

Hosszú interjút adott a moszkvai Izvesztyijának Jevgenyij Sztanyiszlavov budapesti orosz nagykövet, amelyben hangsúlyozta, a Nyugattal szemben Magyarországon szerinte nagyon jól cselekszik a kormány, és felelős politikát folytat.

2023. április 18., 11:17

Szerző:

A „kollektív Nyugattal” szemben Orbán Viktor és a magyar kormány nem kívánnak részt venni „az Ukrajnában szított konfliktus eszkalációjában” és „felelős politikát folytatnak”. Ezt közölte a moszkvai Izvesztyija napilapnak adott interjújában Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov, Oroszország budapesti nagykövete. Az interjút teljes terjedelmében, magyar nyelven is közölte a nagykövet Facebook oldala. Ebből kiderül, az orosz diplomácia magyarországi feje az összes EU- és NATO-tagállam közül egyedül Magyarország háborúhoz való hozzáállására tett elismerő megjegyzéseket.

„Itt tisztában vannak azzal, hogy a folyamatos nyugati fegyver- és katonai felszerelések szállítása Ukrajnába, valamint a Kijevnek nyújtott katonai pénzügyi támogatás nem járul hozzá a konfliktus megoldásához, hanem csak súlyosbítja azt, és veszélyeztetheti Magyarország saját biztonságát. Ugyanakkor Budapestet minden eszközzel igyekeznek belerángatni a konfliktusba. Orbán Viktor, az ország miniszterelnöke szerint minden eszközt bevetnek ennek érdekében, azonban a magyar kormány határozott álláspontjának köszönhetően ezt eddig nem sikerült elérniük.” – magyarázta a nagykövet a magyarországi helyzetet az orosz olvasóknak.

Külön kitért az interjú a svéd és finn NATO-csatlakozásban játszott magyar politikai szerepre is. Erről Sztanyiszlavov elmondta, szerine „a finn kérelem elbírálását a Budapestre nehezedő folyamatos nyomásgyakorlás kísérte. Szinte valamennyi NATO-szövetséges nyíltan kifejezte elégedetlenségét a ratifikációs »késlekedéssel« kapcsolatban, időnként zsaroláshoz és fenyegetéshez folyamodva.”

Hozzátette még, szerinte a magyar kormány aktív lépéseket tesz a nyugati szankciós politika gazdasági kárainak orvoslására is, és gazdaságpolitikájuk relatívan előnyös helyzethez vezetett a térséghez képest. Az EU-s összehasonlításban rekord mértékű magyar inflációról azonban Sztanyiszlavov nem fejtette ki a véleményét.

(Kiemelt kép: Jevgenyij Sztanyiszlavov budapesti orosz nagykövet. Fotó: Orosz Nagykövetség, Budapest, Facebook)