Járvány: Angela Merkel behúzta a vészféket

A német kancellár szerint az oltási kampány kezd lendületbe jönni, de a lazítások előtt még kemény intézkedéseket kell meghozni.

2021. április 24., 17:37

Szerző:

A többi európai országban tapasztaltakra tekintettel nincs alternatívája a Németországban szombattól hatályba lépett szigorú, koronavírus elleni intézkedéseknek, vagyis az úgynevezett vészfékrendszernek - közölte Angela Merkel német kancellár.

„Egyetlen országnak sem sikerült a járvány harmadik hullámának megtörése után lazításokat bevezetnie anélkül, hogy előtte kemény intézkedéseket hozott volna, mint az éjszakai kijárási tilalmak" – fogalmazott, hozzátéve:

az oltási kampány kezd lendületbe jönni.

Németországban eddig a lakosság 22,8 százaléka kapta meg eddig valamelyik vakcina legalább első adagját. Christine Lambrecht igazságügyi miniszter közölte, hogy a teljesen beoltott emberek esetében bizonyos korlátozásokat feloldhatnak.

A vészfékrendszer lényege, hogy a szövetségi kormánytól és a tartományi kormányoktól függetlenül, automatikusan beindul mindenhol, ahol tartósan – egymás után három napon keresztül – száz fölött van százezer lakosra vetítve a hétnapi fertőzésgyakoriság.

A legfőbb szigorítás, hogy ilyenkor részleges kijárási korlátozást kell elrendelni este tíz és reggel öt óra között, de a kutyasétáltatás, az egészségügyi séta és a kocogás éjfélig még engedélyezett, és halaszthatatlan ügy, például munkavégzés céljával bármikor el lehet menni hazulról.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Hayoung Jeon)