Megtámadták a volt görög, baloldali pénzügyminisztert, kórházba került

Maszkos és csuklyás támadók törtek rá egy étteremben a Sziriza volt pénzügyminiszterére, azzal vádolták, hogy eladta magát a megszorítást követelő EU-elitnek. Jánisz Várufákisz megpróbálta megmagyarázni, hogy szerinte tévednek, de ekkor már ütöttek. Kórházba került.

2023. március 11., 14:58

Szerző:

Csuklyás ismeretlenek megtámadták péntek éjjel Jannisz Varufakisz korábbi görög pénzügyminisztert Athénban, a volt politikusnak eltört az orra és kórházba került.

A baloldali közgazdászt, egykori kormánytagot egy étteremben szúrta ki egy nagyjából húszfős csoport, és heccelni kezdték. Amikor Varufakisz kiment hozzájuk az utcára, összeverték, miután a földre került, megrugdosták és ököllel betörték az orrát.

A 61 éves politikus nem sokkal a támadás után a Twitteren köszönte meg az embereknek az iránta tanúsított együttérzést, s egyúttal közölte, hogy nem szélsőbaloldaliak támadtak rá.

„Nem anarchisták, baloldaliak, kommunisták vagy valamilyen mozgalom tagjai voltak” – írta a politikus. „Felbérelt verőembereknek tűntek, és azzal a béna hazugsággal jöttek, hogy kiárusítottam az országot a trojkának” – tette hozzá. Új pártja, a Mera25 fasisztának nevezte a támadókat.

Varufakisz a görög adósságválság csúcspontján volt az ország pénzügyminisztere, a baloldali Alekszisz Tsziprasz kormányában, amikor az ország pénzügyi stabilizálási programját az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap trojkája felügyelte. Jelenleg parlamenti képviselő.

(Kiemelt kép: Jánisz Varufakisz újságírók gyűrűjében athéni otthona előtt azt követően, hogy bejelentette lemondását a pénzügyminiszteri pozícióról 2015. július 6-án, egy nappal az után, hogy a nemek győztek a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartott népszavazáson. MTI/EPA/Igor Talayevich)