Görögországi vasúti tragédia – Bocsánatot kért a miniszterelnök, folytatódnak a zavargások

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök vasárnap bocsánatot kért az ország történetének legsúlyosabb vonatbalesetében érintettek családtagjaitól.

2023. március 5., 11:03

Szerző:

„Miniszterelnökként mindenkinek, de különösen az áldozatok hozzátartozóinak tartozom azzal, hogy bocsánatot kérek” – írta a görögöknek címzett, Facebook-oldalán közzétett üzenetében. 

Március 1-jére virradóra frontálisan összeütközött egy személyszállító és egy tehervonat a közép-görögországi Lárisza közelében. Több kocsi kisiklott és három kigyulladt. A szerencsétlenségben ötvenheten meghaltak és sokan megsérültek. 

„A 2023-as Görögországban nem lehetséges, hogy két vonat ellentétes irányban közlekedik ugyanazon a vonalon úgy, hogy senki sem veszi észre” – írta. „Nem tudunk, nem akarunk és nem is szabad elbújni az emberi mulasztás mögé” – hangsúlyozta a konzervatív vezető. 

Micotákisz azután nyilatkozott, hogy ismét Molotov-koktélokat dobtak egy rohamrendőri szakaszra Szalonikiben, az ország második legnagyobb városában, ahol a baleset számos áldozata élt. 

A baleset helyszínéhez legközelebb eső Lárisza állomásfőnöke elismerte a felelősséget a szerencsétlenségért. A média szerint tapasztalatlan és rövid ideje pozíciójában lévő 59 éves férfit vasárnap hallgatja meg a bíróság „gondatlanságból elkövetett emberölés” lehetséges vádja miatt. 

Az elmúlt hetekben többen felhívták a figyelmet a leromlott vasúti hálózatra, a jelzőrendszer különböző problémáira és a vasútbiztonsági hiányosságokra, miközben a szakszervezetek képviselői a munkaerőhiány miatt kongatták a vészharangot. 

Athénban és Szalonikiben több összecsapásra került sor a rendőrség és a tiltakozók között az elmúlt napokban a baleset miatt. A feldühödött görögök vasárnap délben ismét tüntetést terveznek az athéni parlament előtt.

(Kiemelt képünk: Tüntetők összecsapnak a rendőrséggel a görög parlament előtt tartott tüntetésen Athénban 2023. március 03-án. A feldühödött tömeg a Lárisza közelében történt, 57 halálos áldozatot követelő vonatbaleset miatt vonult utcára. Fotó: Socrates Baltagiannis/AnadoluAgency/AFP)

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.