Hatalmas sikert értek el az izraeli csapatok Gázában

Az izraeli csapatok megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát az övezet középső részén, Dir al-Balahban vasárnap.

2024. május 19., 15:50

Szerző:

Palesztin jelentések szerint Dir al-Balahban dróntámadással kivégezték az övezet polgári hírszerző rendszerének parancsnokát, Zahar Hamed Alkolit, és egy társát. Egy másik, az iszlamista Hamász terrorszervezet felügyelte gázai egészségügyi hatóság által közölt jelentés szerint az övezet közepén fekvő Nuszeirat menekülttáborban életét vesztette legkevesebb 24 palesztin egy lakóépület felrobbantásánál. Az izraeli csapatok szóvivő bejelentette, hogy kivizsgálják az állítást.

A Gázai övezet északi része mentőszolgálatának szóvivője szerint több száz holttestet emeltek ki épületek romjai közül, miután az izraeli hadsereg (IDF) az elmúlt hetekben hadműveletet hajtott végre az övezet északi részén fekvő Dzsabaliában, melyben közlése szerint megsemmisítettek több mint háromszáz épületet.

Az IDF közleménye szerint vasárnap megölték célzott légicsapással a járműjével közlekedő Azmi Abu-Dakkát, egy magas rangú Hamász-tisztségviselőt, aki a szervezet fegyver- és pénzellátásáért felelt.

Az izraeli erők az utóbbi napokban több tucat célpontot támadtak az övezetben, eltalálták többek közt a Hamász két alacsonyabb szintű parancsnokát, akik a Rafahban működő izraeli egységek megtámadására készültek.

Vasárnap is megszólalt a légvédelmi riasztás a Gáza szomszédságában fekvő izraeli Szderót városban és környékén, miután rakétákat lőttek irányukba az övezetből. A város önkormányzata bejelentette, hogy a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogott egy lövedéket, személyi sérülés vagy anyagi kár nem keletkezett.

Válságban az izraeli kormány

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.

Gantz bejelentette, ha június 8-ig nem sikerül kidolgozni és jóváhagyni a terület háború utáni kormányzásának tervét, akkor ellenzéki Nemzeti Egység pártja kilép az izraeli kormányból - írja a Hvg.

A sajtótájékoztatóra néhány órával azután került sor, hogy az Izraeli Védelmi Erők közölték, megtalálták egy másik túsz, az 53 éves Ron Benjamin holttestét, aki egy kerékpártúrán vett részt a gázai határ közelében, amikor a Hamász október 7-én véres támadást indított Izrael ellen.

Holttestét három másik tússzal – Itzik Gelernterrel, Shani Loukkal és Amit Buskilával – együtt pénteken találták meg.

„Személyes és politikai megfontolások kezdtek behatolni Izrael védelmének legszentebb részeibe. Miniszterelnök úr, ma este a szemébe nézek, és azt mondom: a döntés az ön kezében van” – mondta Gantz. „Az egy évtizeddel ezelőtti Netanjahu helyesen cselekedett volna. Hajlandó-e ma helyesen és hazafiasan cselekedni? – idézte a minisztert a The Guardian című brit lap.

Ha Gantz beváltja fenyegetését Izrael miniszterelnöke még inkább ki lenne szolgáltatva a szélsőjobboldali szövetségesek akaratának. Gantz hatpontos tervet követelt, amely magában foglalja a gázai demilitarizációt, valamint egy közös amerikai, európai, arab és palesztin közigazgatás létrehozását, amely a gázai civil ügyeket irányítaná.

(Fotó: JACK GUEZ / AFP)