Izrael mesterséges intelligencia alapú fegyvert vetett be a háborúban

Izrael kinyitotta Pandora szelecéjét az MI-fegyver bevetésével.

2024. április 17., 21:05

Szerző:

Az izraeli hadsereg bevetette a Lavender elnevezésű, mesterséges intelligencia alapú programot. A hadtörténelem első, nyilvánosan felvállalt MI-fegyvere a 24.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint veszélyes precedenst teremthet, a szabályozása pedig lehetetlennek tűnik.

Már több mint fél éve, hogy kezdetét vette az Izrael és Hamász közötti háború, melynek következtében eddig közel 40 ezren vesztették életüket. Az indulatok egyáltalán nem csillapodnak, április közepén ráadásul Irán is elkezdte aktívan támadni Izraelt. A világ egyik legerősebb katonai hatalma bár a nyugati világ többségének támogatását is élvezi, az utóbbi hónapokban megszaporodtak a kritikus hangok.

Egyre többet hallani az izraeli hadsereg eddig szinte precedens nélkülinek mondható fegyvereinek bevetéséről is, amellyel a lapnak megszólaló, az MI védelmi aspektusaiban is tanácsokat adó nemzetközi mesterséges intelligencia szakértő, Dr. Tilesch György szerint új háborútörténeti korszak veheti kezdetét.


Háborúban a mesterséges intelligencia


Az már a háború elején sem volt titok, hogy Izrael a legmodernebb fegyverek birtokában van, amelyek védekezésre és támadásra egyaránt alkalmasak lehetnek. Az úgynevezett Vaskupola, ami október 7-én a rakétatámadások nagy részét kivédte, az egyik legfejlettebb hadiipari fejlesztések egyike, a hosszú évtizedek óta húzódó konfliktus újabb fejezetének kezdetét követően azonban gyorsan megkezdődött a mesterséges intelligencia alapú fejlesztések bevetése is.


A korábban a Pentagonnak is dolgozó Tilesch György a beszámolók alapján úgy sejti, a rendszer alapja egy totális megfigyelési rendszer lehet, ami tulajdonképpen a kínai kreditrendszerhez hasonlóan pontozza az emberek tevékenységét egy 1-től 100-ig terjedő skálán. Ez alapján olyan személyek is magas értékelést kaphatnak, akik egy chatcsoportban vannak egy Hamász-tiszttel, vagy rokoni kapcsolatban állnak vele. Erre az alapra tevődik rá egy Where’s daddy?, vagyis egy Hol van apu? kódnévvel jelölt nyomkövető, ami leköveti a célszemélyeket és nagy valószínűséggel meghatározza, hol van az otthonuk. Mindezt pedig egy „seek and destroy” jellegű végrehajtó egység koronázza meg, amely egy dróntámadást levezényelve ki tudja iktatni az adott embert vagy embereket.

A kaliforniai PHI Institute elnöke a 24.hu-nak elmondta, hogy az izraeli kormány azt mondja, ez nem egy autonóm rendszer, és a kilövéshez emberi jóváhagyás szükséges. Tilesch elmondása szerint bár a világ számára nem látható annyira, Izraelben még az Egyesült Államoknál is sokkal komolyabb az összefonódás a katonai és a startup-szféra között. Ráadásul Izrael abszolút világvezetőnek mondható a védelmi és hírszerezési MI-megoldásokban, a szakértő szerint akár a világ három legfejlettebb állama között is ott lehet e téren. Az MI-tanácsadó szerint bár nem precedens nélküliek a hasonló alkalmazások, Izrael veszélyes trendet indított el azzal, hogy nyilvánosan felvállalta ennek használatát.

A Közel-Keleten hamarosan mindenki szert tesz majd ilyen megoldásokra belső és külső ellenségekre célozva, vagy éppen bevallja, hogy már rendelkezik vele: a kérdés már csak az, hogy mikor vetik be ezeket

– mondta Tilesch György, hozzátéve, hogy nemcsak támadásra, hanem felkészülésre és védekezésre is remekül hasznosíthatók a Lavenderhez hasonló programok.

(Fotó: MAHMUD HAMS / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.