Izrael megölte a Hezbollah egyik parancsnokát

Az izraeli hadsereg állítása szerint kedden megölték a Hezbollah politikai és félkatonai szervezet parancsnokát.

2024. április 16., 21:39

Szerző:

Az izraeli hadsereg állítása szerint kedden megölték a Hezbollah politikai és félkatonai szervezet parancsnokát, aki rakétatámadást tervezett országuk ellen Libanon tengerparti területéről. Izrael jelenleg megtorló akcióval fenyegetőzik, hogy mindenképpen megtorolja a szombat éjszakai iráni drón- és rakétatámadást az ország ellen – írja az Index. 

A Hezbollah parti szektorának parancsnoka, Izmail Juszuf Baz meghalt egy izraeli csapás következtében – közölte az izraeli hadsereg kedden. A Sky News beszámolója szerint Bazt a libanoni Ain Ebel térségében likvidálták, az esetet videóra vették.

A libanoni állami hírügynökség (ANI) azt közölte, hogy az épületet dróntámadás érte.

Azt írják, a parancsnok a Hezbollah katonai szárnyának több pozíciójában is magas rangú tisztségviselőként szolgált. Izrael szerint a parancsnok rakétatámadást tervezett országuk ellen Libanon tengerparti területéről.

Nem sokkal a halála előtt a Hezbollah közölte, hogy megtámadta az izraeli Iron Dome légvédelmi egységeket Beit Hillel térségében. Állítása szerint több embert megöltek vagy megsebesítettek.

A Hezbollah fegyveresei és az izraeli erők egy nappal az izraeli-Hamász-háború október 7-i kezdete után kezdték hevesen támadni egymást, azóta a határ libanoni oldalán közel 260 Hezbollah-tag és mintegy 50 civil halt meg. Izraelben kilenc civil és 11 katona vesztette életét a harcokban – írja a Euronews.

Egyelőre nem tudni, hogy Izrael tervez-e további megtorló intézkedéseket, de felszólította a Nyugatot, hogy szigorítsa a szankciókat Iránnal szemben, hogy akadályozza annak rakétagyártási kapacitását.

Ezt a felvetést Németország külügyminisztere is támogatja a lap szerint:

„Késő ősszel Franciaországgal és más európai uniós partnerekkel együtt azért kampányoltam, hogy tovább bővítsük ezt a drónokkal kapcsolatos szankciórendszert más rakétatechnológiák esetére is, tekintettel arra, hogy Irán és megbízottjai a Közel-Keleten is a tűzzel játszanak," fogalmazott Annalena Baerbock.

Közben az olaszországi Capri szigetén összegyűlt G7-csoport gazdasági nagyhatalmai igyekeznek megakadályozni, hogy a konfliktus teljes körű háborúvá fajuljon. Emellett tűzszünetet szorgalmaznak Gázában, ahol töretlenül folytatódik Izrael katonai hadjárata a Hamász megsemmisítésére.

A G7 országok külügyminiszterei április 17. és 19. között tanácskoznak a festői olasz szigeten, rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett.

(Kiemelt képünk: Izraeli katonák ellenőriznek egy épületet, amelyet a Hezbollah rakétája talált el az észak-izraeli Kirjat Smonában, a libanoni határ közelében, 2024. március 27-én. Egy civil meghalt március 27-én Észak-Izraelben – közölték a medikusok –, miután a libanoni Hezbollah rakétatüzet lőtt Izraelre, megtorlásul egy éjszakai csapásért, amely „hét mentőalakulat" halálát okozta. Fotó: Jalaa MAREY / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.