Zelenszkij: ugyanúgy védjék meg Ukrajnát a rakétatámadásoktól, mint Izraelt

Zelenszkij felszólította a NATO-országokat, hogy ugyanúgy védjék meg Ukrajnát, ahogy Izraelt az iráni támadás során.

2024. április 16., 10:52

Szerző:

Izrael védelmével a szabad világ bebizonyította, hogy éppen ez az egység nemcsak lehetséges, hanem 100 százalékkal hatékonyabb is. A szövetségesek határozott fellépése megakadályozta a terror sikerét és az infrastruktúra elvesztését, és az agresszort lehűlésre kényszerítette. Ugyanez lehetséges Ukrajna terror elleni védelmében is, amely Izraelhez hasonlóan nem NATO-tag. És ehhez nem szükséges az 5. cikkely aktiválása, elég a politikai akarat” – mondta Zelenszkij.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította a nyugati szövetségeseket, hogy ugyanolyan egységesen védjék meg Ukrajnát a bombázásoktól, mint ahogyan az iráni támadás idején megvédték Izraelt – írja a Meduza. Az ukrán elnök szerint a kritikus ukrán energetikai infrastruktúra védelme meglehetősen hatékony légvédelmi rendszerekkel is megoldható, de az orosz támadások intenzitása nagyobb nemzetközi egységet igényel – írja a 444.

Izrael Ukrajnához hasonlóan nem tagja a NATO-nak

Ahogyan arról beszámoltunk, Irán több tucat ballisztikus rakétát is indított Izrael ellen, melyek tizenkét perc alatt értek el célpontjaikhoz, s ezek nyomán légiriadó volt az ország azon településein, melyek felé tartottak, de földet érésük előtt a légvédelem ellenrakétái elfogták a lövedékeket. Az Izraelre indított drónok és cirkálórakéták egy részét az amerikai erők a brit légierő segítségével lőtték le. 

Ezt követően David Cameron brit külügyminisztert megkérdezték, hogy a brit erők miért nem tudták ugyanígy lelőni a drónokat Ukrajna felett. Azt válaszolta, hogy az közvetlen összecsapást jelentene a NATO-erők és az orosz hadsereg között, és „veszélyes eszkalációhoz” vezetne. Az orosz erők rendszeresen támadnak ukrán területet iráni gyártmányú drónokkal, amelyek energetikai infrastruktúrát vesznek célba. A támadások különösen Harkivot sújtották, és az elmúlt hetekben több százezer lakos maradt áram nélkül.

(Kiemelt képünkön: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látható a litvániai Vilniusban megrendezett Három Tenger Csúcstalálkozón. Fotó: HANDOUT / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.