Itt van az ukrán hadsereg jelentése a háború állásáról

Voliny, Poliszja és Sziverszkij irányában a helyzet nem változott jelentősen. Az ukránok szerint az oroszok dezertálnak a hadseregből. 

2022. június 18., 13:55

Szerző:

A jelentés szerint

  • Harkiv térségében az orosz csapatok megpróbálják megakadályozni az ukrán védelmi erők eljutását Ukrajna államhatárára és a Szlovjanszk környékén működő orosz csapatcsoport háta mögé.
  • Az ukrán csapatok az utánpótlási útvonalak helyreállítása érdekébena további vasúti sínek lefektetését tervezik.

 

Az ukránok szerint orosz megszállók tüzet nyitottak a polgári infrastruktúrára Kozacha Lopan, Petrivka, Korobochkine és Pryshyb térségében.
  • Szlovjanszk irányában az ellenség fő erőfeszítései továbbra is a Szlovjanszk város irányába irányuló offenzívára összpontosulnak, a harcok folytatódnak.
  • Az orosz hadsereg rendszeresen ágyúzza tüzérséggel Dibrovne, Dolyna, Krasznopillya, Hrushuvakha és Adamivka települések területét, illetve Szidorov és Majakij körzeteket. Krasznopillya település területén az orosz hadsereg támadó hadműveleteket folytat, a harcok folytatódnak. Donyeck térségében továbbra is a Sieverodonetsk és Bakhmut irányába koncentrálják az erőiket.
  • Szijerodonyeck környékén az orosz csapatok továbbra is tüzérségből és rakétavetőkből lövi az ukránok állásait és a polgári infrastruktúrát Lysychansk, Metolkino, Ustynivka és Voronovo közelében. 

 

Folytatódnak a harcok Szeverodonyeck városáért. A taktikai helyzet javítása érdekében az orosz egységek a városon kívül próbáltak rohamozni, de sikertelenül.
  • Bakhmut irányában az orosz hadsereg az ukrán állásokon kívül különböző kaliberű tüzérséggel lőtte a polgári infrastruktúrát Zolote, Spirne, Berestove, Szoledar, Klynove és Troitske települések területén.
  • Hirske, Berestove és Kodema településektől nem messze az ukrán csapatok ismét veszteségeket okoztak az oroszoknak. Sikertelen támadások után a megszállók visszavonultak.
  • Az Ukrán Védelmi Erők által okozott veszteségek miatt az orosz 1. hadtest 11. Különleges Motorizált Lövészezred egységei jelentős veszteségeket szenvedtek, és a harcképesség helyreállítása érdekében kivonták őket a harci műveletek területéről.
  • Az oroszok a polgári infrastruktúrát tüzérséggel lőtték Kamjanka, Avdijivka, Opytne, Volodimirivka, Novoszilka és Scserbakij településeken. Dél-Buh irányában az oroszok az ukrán csapataok elrettentése érdekében tüzérséggel, aknavetőkkel és rakétagránátokkal lőtte Shyroke, Blahodatne, Shevchenkove, Prybuzke és Topolyne településeket.
  • Az Inhulets folyó mentén az orosz hadsereg igyekszik javítani az előretolt állások felszerelését és aláaknázni a veszélyes területeket. Az ukránok állíáa szerint az oroszok továbbra is veszteségeket szenvednek emberekben és felszerelésben. A rendelkezésre álló információk szerint az elmúlt 24 óra alatt a védelmi erők egységei legalább 30 egységet semmisítettek meg az oroszok különböző felszereléseiből és fegyvereiből.


(Kiemelt kép: Raisa ukrán lakos egy lerombolt iskola mellett sír a Luganszki területen lévő Lysicsanszktól nem messze fekvő Bilogorivka faluban 2022. június 17-én, az ukrajnai orosz invázió közepette. Anatolij Sztepanov / AFP)

15:19

Bernie Ecclestone golyót is vállalna az „első osztályú” Vlagyimir Putyinért, szerinte nem szándékosan öltek meg több ezer civilt az oroszok. A Formula-1 korábbi vezére egyúttal megérti Volodimir Zelenszkijt, mert humorista volt, az ukrán elnök szerinte vissza szándékozik térni a szakmájához.

14:21

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.