Itt a brit kémek hétfői jelentése

Az orosz parancsnokokat egyre jobban aggasztja, hogy még mindig harcolni kell az ukrán erőkkel. 

2022. április 18., 16:13

Szerző:

A brit védelmi minisztérium közzétette szokásos jelentését az orosz-ukrán háború állásáról, hírszerzési forrásaira hivatkozva.

  • Az orosz parancsnokokat aggasztja, hogy mennyi időbe telik az ukrán erők leigázása, valamint az emberek és a hadianyag átirányítása, ami máshol lelassítja Oroszország előrenyomulását.
  •  Mariupol elfoglalására tett erőfeszítések jelentős áldozatokkal jártak a lakosok számára. Az infrastruktúra nagy része megsemmisült, miközben a lakosság jelentős veszteségeket szenvedett.
  • Mariupol lakott területeinek célba vétele megegyezik Oroszország 1999-es csecsenföldi és 2016-os szíriai megközelítésével. Ez annak ellenére történt, hogy az orosz védelmi minisztérium 2022. február 24-én azt állította, hogy Oroszország nem fog városokat támadni és nem fenyegeti az ukrán lakosságot.

(Kiemelt képünk: Orosz páncélozott járművekkel az elfoglalt csernobili atomerőmű területén Ukrajnában, 2022. február 24-én. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)

Tegnap 20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

Tegnap 20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Tegnap 19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.