Svájc rács mögé juttatná Algéria volt védelmi miniszterét

Svájcban vádat emeltek Háled Nezzár volt algériai védelmi miniszterrel szemben ellen azzal a gyanúval, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követett el az 1990-es években hazájában – közölte a svájci szövetségi igazságügyi minisztérium kedden.

 

2023. augusztus 29., 20:42

Szerző:

A minisztérium közleménye szerint a vád alapja, hogy „Nezzár védelmi miniszterként és államtanácsosként olyan embereket helyezett kulcspozíciókba Algériában, akik segítségével az iszlamista ellenzék megsemmisítésén dolgozott”. Miniszteri tevékenységét az ügyészség gyanúja szerint az ellenzékkel rokonszenvező civilek zaklatása, majd megalapozatlan letartóztatásuk és kínzásuk engedélyezése, valamint törvényes alap nélküli kivégeztetésük jellemezte.

A svájci igazságügyi minisztérium 11 megtörtént bűncselekményt dokumentált, amelyeket 1992 és 1994 között követtek el az algériai polgárháborúban.

A 24 személy kihallgatásával lezajlott eljárás után a főügyész hétfőn nyújtotta be a vádiratot, amely szerint Háled Nezzárnak a genfi egyezményen alapuló nemzetközi jog megsértése, valamint emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt kell felelnie.

Az Algériát 1991 és 2002 között sújtó polgárháborúban mintegy 200 ezer ember, köztük sok ezer polgári személy vesztette életét. A jelenleg 85 éves Nezzárt 2011-ben svájci tartózkodása idején hallgatta ki először a svájci ügyészség, miután feljelentést tett ellene a Trial International nevű, háborús bűnök kivizsgálásával foglalkozó civil szervezet.

A jogi eljárást hat évvel később illetékesség hiányában lezárták, de a felperes újabb indítványára a svájci szövetségi büntetőbíróság megállapította, hogy az algériai belharcok hevessége és kegyetlensége kimerítette a genfi egyezmény fegyveres harcokra vonatkozó jogelvének a megsértését, és új eljárás lefolytatására kötelezte az igazságügyi minisztériumot.

A vádemelés hírére a Trial International keddi közleményében úgy reagált, hogy reményeik szerint sikerül igazságot szolgáltatni az algériai polgárháború áldozatainak.

(Kiemelt kép: algériai tüntetők demonstrálnak a kormány ellen 2020. február 14-én. Fotó: Billal Bensalem/NurPhoto via AFP)