Egyre gyakoribbak a cápatámadások

Három évnyi csökkenés után ismét növekedett a cápatámadások száma.

2022. január 25., 15:46

Szerző:

Három évnyi csökkenés után 2021-ben ismét emelkedett a cápatámadások száma, noha koronavírus-járvány miatti partlezárások a valóságosnál drámaibbnak mutathatják a növekedést – közölték a hatóságok.

Az elmúlt évben 73 cápatámadást rögzítettek az International Shark Attack File (nemzetközi cápatámadás-adatbázis) kutatói. 2020-ben 52 támadást regisztráltak. A kutatást a Floridai Természettudományi Múzeum és az American Elasmobranch Society – a cápák és ráják alosztályával (Elasmobranchii) foglalkozó amerikai szervezet – irányítja.

Tyler Bowling, az adatbázis vezetője kiemelte, hogy a 2020-as 52 támadás az elmúlt több mint egy évtized legalacsonyabb értéke volt.

Az elmúlt évben rögzített 73 támadás már sokkal közelebb van az ötéves globális átlaghoz, amely 72 támadás.

Tizenegy támadás okozott halált, kilenc eset volt nem ember provokálta az incidenst, ezek közül három történt Ausztráliában, kettő Új-Kaledóniában, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában pedig egy-egy halálos kimenetelű támadás történt.

  • Provokált támadáskor az emberek kezdeményeznek interakciót, például amikor a búvárok megpróbálnak megérinteni egy cápát vagy amikor a halászok megpróbálják kiszabadítani a hálóba akadt állatot.
  • A nem provokált támadásokat tekintve Florida évtizedek óta listavezető.

2021-ben is folytatódott a trend: 28 támadás történt itt az elmúlt évben, míg az Egyesült Államok többi részében összesen 19, az Egyesült Államokon kívül pedig 26. Az Egyesült Államokban egyetlen nem provokált cápatámadás történt 2021: a kaliforniai Morro-öbölben ölt meg cápa egy bodyboardozó férfit karácsony este.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)