Irán beengedi a nemzetközi ellenőröket atomprogramjába

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint Irán beleegyezett abba, hogy ismét bekapcsolja a kamerákat nukleáris programja helyszínein.

2023. március 4., 20:21

Szerző:

Irán beleegyezett abba, hogy ismét bekapcsolják a megfigyelő kamerákat több nukleáris létesítményében és gyakrabban fogadjanak nemzetközi ellenőröket - jelentette be szombaton Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója bécsi sajtótájékoztatóján, miután befejezte kétnapos tárgyalását Teheránban.

A főigazgató közölte, hogy 50 százalékkal emelik az ellenőrzések számát a fordói nukleáris létesítményben, ahol nemrég 83,7 százalékra dúsított uránrészecskék nyomaira bukkantak, ami nagyon közel áll a fegyvergyártáshoz szükséges minőséghez. Irán meggyőző biztosítékokat adott arra, hogy közre fog működni a szükséges vizsgálatokban - tette hozzá.

A „nagyon-nagyon közeli jövőben” további egyeztetések várhatók a NAÜ és az iráni tisztségviselők között - mondta el Grossi.

Grossi tárgyalásai után a NAÜ és az iráni hatóságok közös közleményt adtak ki, amely szerint „Irán nyitott arra, hogy további tájékoztatást adjon és hozzáférést biztosítson nukleáris létesítményeihez annak érdekében, hogy a legfontosabb biztonsági kérdésekre megoldást találjanak”.

Az iráni nukleáris létesítményekben a 2015-ben Bécsben aláírt atomalku rendelkezései értelmében szereltek fel megfigyelő kamerákat, amelyeket azonban tavaly eltávolítottak. A bécsi atomalku rendelkezett arról, hogy az iráni nukleáris tevékenység korlátozásáért cserébe lehetővé teszik a Teheránnal szemben hozott nyugati szankciók feloldását. Az Egyesült Államok azonban 2018-ban kilépett a megállapodásból, az amerikai szankciók ismételten életbe léptek, és erre válaszul Teherán is visszavonta a megállapodásban vállalt egyes korlátozásait.

(Kiemelt kép: Ebrahim Raíszi iráni elnök (b) és Mohammad Eszlámi az iráni atomügynökség elnöke látogatást tesznek a Buser-i nukleáris erőműnél 2021. októberében. Fotó: AFP/HO/Iráni Elnöki Hivatal)