Az amerikaiak lelőttek egy iráni drónt a Homuzi-szorosban

2019. július 18., 22:03

Szerző:

A Boxer nevű amerikai hadihajó lelőtt a Hormuzi-szorosban egy iráni drónt, amely 900 méterre megközelítve veszélyeztette a hajót és személyzetét- közölte Donald Trump csütörtökön. Az amerikai elnök szerint a hajó védelmi intézkedésként semmisítette meg a drónt, miután a pilóta nélküli repülőeszköz figyelmen kívül hagyta a többszöri figyelmeztetést, hogy forduljon vissza. Az incidenst Irán legújabb ellenséges cselekedetének nevezte. Az amerikai elnök felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el Iránnak a hajózás szabadsága és a globális gazdaság megzavarására irányuló próbálkozását a stratégiai jelentőségű tengeri kereskedelmi útvonalon.

Irán június 20-án jelentette be, hogy lelőtt egy amerikai drónt. Emiatt Donald Trump állítólag csapást rendelt el, de az utolsó pillanatban visszavonta a parancsot, az Egyesült Államok hackertámadással torolta meg az irániak akcióját.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.