Mégsem a magyar állampolgárság miatt veszítették el legtöbben a szlovák állampolgárságukat

Úgy tűnik, tévesen reagáltak a szlovákok a magyar állampolgárságról szóló törvényre. 

2021. december 6., 18:02

Szerző:

„Nem a magyar miatt veszítik el legtöbben a szlovák állampolgárságukat. Az elmúlt 11 és fél év alatt 3939-en veszítették el szlovák állampolgárságukat amiatt, hogy más állam polgárai lettek” – írja az Infostart.

Szlovákiában 2010-óta törvénybe van iktatva az a rendelet, miszerint

aki egy másik ország állampolgárságát is felveszi, az elveszíti szlovák állampolgárságát.

Mint írja a cikk, a szlovák állampolgársági törvényt Robert Fico első kormánya fogadta el reagálva a magyarországi törvényre, amely egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását.

Azonban mégsem a magyar állampolgárság miatt veszítették el legtöbben a szlovák állampolgárságukat, hanem a szomszédos Csehország miatt. A szlovák belügyminisztérium adatai szerint:

  • 935-en lettek inkább cseh állampolgárok.
  • Német állampolgárrá 918 személy vált,
  • az osztrák állampolgárságot 608-an vették fel,
  • a britet 413-an,
  • 198-an az amerikait,
  • És 142 ember veszítette el szlovák állampolgárságát azért, mert felvette a magyar állampolgárságot.

Az állampolgárságról szóló törvény módosító javaslatát idén február 24-én hagyta jóvá a kormány. A törvényjavaslat értelmében a szlovák állampolgárságot megszerezhetik azok a volt állampolgárok is, akik saját kérésük alapján vesztették el vagy azok a szlovák származású személyek, akiknek egyik szülőjük, nagyszülőjük vagy dédszülőjük szlovák volt.

Nem veszítené el a szlovák útlevelét az az állampolgár, aki:

  • házasságkötés útján szerezne más állampolgárságot, valamint
  • születéssel vagy örökbefogadással kap külföldi állampolgárságot, illetve
  • ha kiskorúként kapja.
  • Megtarthatnák szlovák állampolgárságukat azok is, akiknek legalább öt éve bejegyzett vagy más módon regisztrált lakóhelyük van annak az államnak a területén, amelynek állampolgárságát megszerezték, és ha ezt dokumentumokkal tudják igazolni.

A törvény módosításával legközelebb a jövő februári ülésén foglalkozik a szlovák parlament – írja az Infostart.

(Kiemelt kép: A Szlovák Köztársaság zászlaja a lengyelországi Varsóban 2021. április 1-jén. Fotó: Michal Fludra / NurPhoto/NurPhoto via AFP)

20:22

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.