A brit kémek vasárnapi jelentése az orosz-ukrán háború állásáról

A brit védelmi minisztérium közösségi oldalán közétette hírszerzési forrásokra alapozott, legfrissebb jelentését az orosz-ukrán háború állásáról.

2022. május 8., 10:29

Szerző:

A hírszerzés információi szerint az  orosz hadsereg vezetési és irányítási nehézségek, valamint a katonák ingadozó teljesítménye miatt a fronton magas rangú parancsnokokat vet be, akik egyúttal személyesen fogják irányítani a hadműveleteket a csatatereken. 

A brit hírszerzés legfrissebb jelentése szerint: 

  • Az orosz hadsereg vezetési és irányítási nehézségek, valamint a katonák ingadozó teljesítménye miatt a fronton magas rangú parancsnokokat vet be a  csatatereken, akik egyúttal személyesen fogják irányítani a hadműveleteket. 
  • Az orosz parancsnokok ritkán ruháznak át hadműveleti jogköröket beosztottjaikra, akik emiatt viszont nem szerezik meg a létfontosságú vezetői tapasztalatokat.
  •  Egyelőre nem világos, hogy magas rangú orosz katonai vezetők jelenléte a harctéren finomabb vagy teljesen új hadműveleti koncepcióhoz vezet-e. A hibás tervezés és a fenntarthatóság kudarcai továbbra is aláássák az orosz előrenyomulást. 
  • Az orosz tisztek aránytalanul magas vesztek el ebben a háborúban. Ez olyan katonai erőt eredményezett, amely lassan reagál a kudarcokra, és nem tudja megváltoztatni a hadműveletek stratégiáját a harcmezőn.
  • Ezek a problémák valószínűleg továbbra is fennállnak, hiszen a meggyilkolt tábornokok helyett előléptetett tisztek operatív vezetési tapasztalatai hiányosak. 

(Kiemelt kép: Az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat által 2022. március 7-én készített és közzétett képen a mentők egy lerombolt iskola romjait bontják, miután az orosz csapatok bombázták Csernihiv városát. Az északi Csernihivért folyó harcban több tucat civil vesztette életét. A megmaradtak egy része kráterekben vagy a romok között él. Fotó: STR / Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat / AFP)

09:11

Több ország vezetője máris gratulált Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfőnek az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában aratott győzelméhez, köztük Biden, Orbán Viktor és Putyin is.