Így reagáltak a palesztínok az ENSZ Izraelről szóló határozatára

A palesztinok üdvözölték az ENSZ határozatát a Nemzetközi Bíróság véleményének kikérésére az izraeli megszállásról.

2022. december 31., 11:53

Szerző:

Üdvözölték a palesztinok szombaton az ENSZ Közgyűlésének pénteki határozatát, melyben a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság (ICJ) véleményét kérte palesztin területek izraeli megszállásának jogi következményeiről. Az ICJ a világszervezet elsődleges bírói szerve, mely az államok közötti vitákkal foglalkozik. Ítéletei kötelezőek, bár nincs ereje kikényszeríteni végrehajtásukat. 

A Közgyűlésben 87-en szavaztak a határozat mellett, Izrael, az Egyesült Államok és 24 másik tagállam ellenezte, míg 53-an tartózkodtak. 

„Eljött az idő Izrael számára, hogy államként a jog alanya legyen, és elszámoltathassák a népünk ellen elkövetett bűneiért” – jelentette ki Nabil Abu Rudeina, Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője az ENSZ-határozatot kommentálva. 

Husszein al-Sejk vezető palesztin tisztségviselő a Twitteren a palesztin diplomácia győzelmeként méltatta a határozatot. 

Izraeli illetékesek egyelőre nem kommentálták a szavazás eredményét. Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet még a szavazás előtt elítélte a várható határozatot. 

A palesztinok korlátozott autonómiával rendelkeznek az Izrael által megszállt Ciszjordániában és a zsidó állam által annektált Kelet-Jeruzsálemben. Az izraeli megszállást és annexiót a nemzetközi közösség nem ismeri el. A Benjamin Netanjahu vezette új izraeli kormány a ciszjordániai zsidó telepek erősítésére tett ígéretet, bár a régi-új miniszterelnök nem utalt arra, hogy szándékában állna annektálni őket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy palesztin család ül a Földközi-tenger partján egy strandon Tel-Avivban az Eid al-Adha muszlim ünnepén, 2022. július 10-én. Fotó: Menahem KAHANA / AFP)