Ismét kitört Hawaii legnagyobb vulkánja

Három hónapos szünet után újra kitört a Hawaii szigetén található Kilauea, a világ egyik legaktívabb vulkánja.

2023. június 8., 10:37

Szerző:

 

A Hawaii Vulkánmegfigyelő Intézet munkatársai a Nagy Sziget Nemzeti Parkban található tűzhányó csúcsán lévő webkamerák felvételein izzást észleltek csütörtökön, ami arra utal, hogy a tűzhányó elkezdett működni. A kitörés előtt az intézet arról számolt be, hogy a kutatók fokozódó földmozgások és a talaj deformációjának elváltozásait észlelték kedd este 

– jelentették be az amerikai földtani intézet (USGS) hawaii vulkánfigyelő szolgálatának kutatói.

„Jelenleg nem látjuk aktivitás jeleit a hasadékövezetben” 

– mondta Mike Zoeller, a megfigyelőintézet geológusa.

„Nincs okunk arra számítani, hogy olyan kitörés kezdődjön, amely a szigeten élő lakosságot lávafolyammal veszélyeztetné”.

A kutató azt is elmondta, hogy a láva a csúcson lévő kalderában maradt tehát még mindig van elég hely ahhoz, hogy további láva kiáramlást hozzon létre anélkül, hogy veszélyeztetné a közeli házakat vagy az infrastruktúrát.

A tűzhányó kráterét beborító lávató 371 hektár kiterjedésű.

A világ egyik legaktívabb vulkánja tavaly decemberben két héten át egy időben működött a szomszédos Mauna Loa vulkánnal, ami számos turistát vonzott a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkba. December közepén a két vulkán aktivitása egy időben szűnt meg. A Kilauea a Hawaii-szigetcsoport legnagyobb szigetén található, a világ aktív vulkánjai között a legtöbb kitörés fűződik hozzá.

Rövid szünet után Kilauea januárban ismét kitört. A kitörés 61 napig tartott, ami márciusban ért véget.

A Kilauea vulkán 2018-as kitörése során 700 lakóingatlant semmisített meg.

(Kiemelt képünk: Három hónapos szünet után újra kitört a Hawaii szigetén található Kilauea, a világ egyik legaktívabb vulkánja, 2023.06.08. Fotó: AFP / US Geological Survey)