Fokozott tevékenységet mutat a Popocatépetl

Fokozott vulkáni tevékenységet mutat a Mexikóváros közelében lévő Popocatépetl tűzhányó, a levegőbe került nagy mennyiségű hamu miatt a hatóságok az elmúlt hétvégén több órára lezárták a mexikói főváros két fő repülőterét, és megemelték a vulkán miatti riasztási szintet is.

2023. május 22., 11:51

Szerző:

A szakértőkből álló tudományos tanácsadói bizottság a péntek óta megnövekedett vulkáni aktivitás miatt javasolta a fenyegetettségi fokozat emelését – mondta el Laura Velázquez, a mexikói polgári védelmi koordinációs ügynökség igazgatója sajtótájékoztatón. A megemelt riasztási fokozat a közepestől a magas szintig terjedő vulkáni aktivitást jelez, amely kőtörmelékhullással, illetve jelentős füst- és hamufelhő kialakulásával is járhat a Mexikóváros közelében lévő Popocatépetl tűzhányó.

Az 5450 méter magas, a Mexikóvárostól 70 kilométerre délkeletre lévő Popocatépetl tűzhányó közelében nagyjából 25 millióan élnek, 1994 óta már többször kitört.

Rég nem volt ennyire intenzív a vulkáni működés a világban, ahogy arról mi is beszámoltunk, az Etna is aktív.

(Kiemelt képünkön: izzó anyagokat, hamut és füstöt okád a Popocatepetl vulkán San Nicolas de los Ranchosban, Puebla államban, Mexikóban 2023. május 20-án. Fotó: Osvaldo Cantero / AFP)

 

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.