Holtan találtak meg az elrabolt amerikaiakat

Megöltek kettőt a Mexikóban elrabolt négy amerikai állampolgár közül, egy sebesülten, egy pedig sértetlenül került elő – közölte helyi idő szerint kedd reggel tartott sajtótájékoztatóján Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök.

2023. március 7., 20:32

Szerző:

Américo Villarreal, Tamaulipas mexikói tagállam kormányzója elmondta még, hogy az ügyben egy embert őrizetbe vettek. Egy neve elhallgatását kérő kormánytisztviselő közlése szerint a hatóságok kedd hajnalban értesültek a múlt héten elrabolt amerikaiak hollétéről, és Mexikó északi, az Egyesült Államokkal közös határánál fekvő Matamoros város közelében találtak rájuk. 

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vasárnap adott hírt arról, hogy a mexikói hatóságokkal együttműködve keresnek négy amerikai állampolgárt, és nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki információval tud szolgálni az eltűntek hollétéről. 

Az egyik hozzátartozó szerint a négy amerikai Dél-Karolina államból indult Mexikóba, egyiküknek ugyanis ott lett volna plasztikai műtétje. Nem sokkal azután, hogy amerikai rendszámú autójukkal átlépték a határt, rivális drogkartellek tűzharcába keveredtek, amelyek őket is megtámadták, majd elhurcolták. A közösségi médiában megosztott videofelvételeken látható, amint a fegyveresek fényes nappal két embert tesznek fel egy kisebb teherautóra. A támadásban egy helyi nő is életét vesztette. 

Matamorosban rendszeresek a rivális kábítószerkartellek közötti összecsapások, azonban rendszerint nem regisztrálják az erőszakcselekmények áldozatait, mert a bűnbandák gyakran magukkal viszik halottaikat, a helyi média pedig sok esetben nem mer hírt adni az incidensekről.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.