Holtan találtak meg az elrabolt amerikaiakat

Megöltek kettőt a Mexikóban elrabolt négy amerikai állampolgár közül, egy sebesülten, egy pedig sértetlenül került elő – közölte helyi idő szerint kedd reggel tartott sajtótájékoztatóján Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök.

2023. március 7., 20:32

Szerző:

Américo Villarreal, Tamaulipas mexikói tagállam kormányzója elmondta még, hogy az ügyben egy embert őrizetbe vettek. Egy neve elhallgatását kérő kormánytisztviselő közlése szerint a hatóságok kedd hajnalban értesültek a múlt héten elrabolt amerikaiak hollétéről, és Mexikó északi, az Egyesült Államokkal közös határánál fekvő Matamoros város közelében találtak rájuk. 

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vasárnap adott hírt arról, hogy a mexikói hatóságokkal együttműködve keresnek négy amerikai állampolgárt, és nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki információval tud szolgálni az eltűntek hollétéről. 

Az egyik hozzátartozó szerint a négy amerikai Dél-Karolina államból indult Mexikóba, egyiküknek ugyanis ott lett volna plasztikai műtétje. Nem sokkal azután, hogy amerikai rendszámú autójukkal átlépték a határt, rivális drogkartellek tűzharcába keveredtek, amelyek őket is megtámadták, majd elhurcolták. A közösségi médiában megosztott videofelvételeken látható, amint a fegyveresek fényes nappal két embert tesznek fel egy kisebb teherautóra. A támadásban egy helyi nő is életét vesztette. 

Matamorosban rendszeresek a rivális kábítószerkartellek közötti összecsapások, azonban rendszerint nem regisztrálják az erőszakcselekmények áldozatait, mert a bűnbandák gyakran magukkal viszik halottaikat, a helyi média pedig sok esetben nem mer hírt adni az incidensekről.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Tegnap 21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

Tegnap 20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

Tegnap 20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Tegnap 19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.