Hollandia támogatja a jemeni húszi lázadók elleni hadműveletet

Hollandia támogatja az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság a jemeni húszi lázadók ellen folytatott hadműveleteit –  jelentette ki a holland ügyvivő kormány pénteken.

2024. január 12., 14:14

Szerző:

A holland kormány „nem operatív katonai támogatást” nyújtott a húszik elleni hadműveletben – írta Hanke Bruins Slot külügyminiszter és Kajsa Ollongren védelmi miniszter péntek reggel a parlamentnek küldött levelében. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság az éjszaka légicsapásokat mért a jemeni húszi lázadók állásaira. Mark Rutte holland ügyvivő miniszterelnök szerint ezek precíziós támadások voltak, amelyek célja egyebek mellett olyan kilövőállások és rakétalétesítmények hatástalanítása volt, amelyekkel a húszik a Vörös-tengeren áthaladó hajókat támadják.

Bruins Slot és Ollongren közlése szerint Hollandia egy törzstisztet vetett be a támadásokban, a miniszterek a műveletet „rövidtávúnak és korlátozottnak nevezték". Ha az Egyesült Államok több támogatást kér Hollandiától, a kormány megfontolja a kérést” – tették hozzá a miniszterek a levélben. Azt is közölték, hogy „az amerikai-brit művelettől a Vörös-tengeren kialakult feszültségek csökkentését várjak, gyengítve a húszik katonai képességeit és elriasztva őket a további támadásoktól”. Arra is számítanak, hogy a művelet csökkenti a „regionális eszkaláció” kockázatát.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter pénteken az X közösségi platformon közzétett bejegyzésében azt írta: „Belgium együttműködik a partnereivel az Európai Unióban és az Egyesült Államokkal annak érdekében, hogy helyreállítsa a biztonságot a Vörös-tenger térségében, és elkerülje az esetleges eszkalációt”. „A húszik folyamatos támadásai valós veszélyt jelentenek a régió stabilitására nézve, ami a feszültségek mindenki számára hasztalan kiterjedéséhez vezethetnek” – hangsúlyozta.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő pénteken közölte: eszmecserét folytatott Szajjid Badr bin Hamad bin Hamud al Buszaidi ománi külügyminiszterrel a Vörös-tengeren tapasztalható, növekvő feszültségről és a hajózás szabadságának megőrzéséről. Tárgyaltak továbbá a gázai humanitárius helyzet kezeléséről és a Hamász által foglyuk ejtett túszok kiszabadításáról, valamint a kétállami megoldás érdekében végzett munkáról.

A NATO pénteken közölte, hogy az amerikai és brit műveletek a húszi lázadók ellen védekező jellegűek. „Ezek a csapások védelmi jellegűek voltak, és a hajózás szabadságának megőrzését célozták a világ egyik legfontosabb hajózási útvonalán. A húszik támadásinak véget kell vetni” – nyilatkozta Dylan White, a szövetség szóvivője.

(Kiemelt képünk illusztráció. Eurofighter.com)

20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.