A Hamász elítéli „a kirívó amerikai-brit agressziót”

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet és a libanoni síita Hezbollah elítélte pénteken a brit légierő támadásait a jemeni húszi lázadók állásai ellen.

2024. január 12., 09:15

Szerző:

Közleményeikben az Irán politikáját támogató Hamász és a Hezbollah elítélte, és Izrael gázai, a Hamász ellen vívott háborújával hozta összefüggésbe a brit királyi légierő (RAF) Egyesült Államokkal közösen indított katonai műveletét a jemeni húszi lázadók állásai ellen.

„Határozottan elítéljük a Jemen elleni kirívó amerikai-brit agressziót, és felelőssé tesszük őket a térség biztonságát érintő következményekért. Washingtonnak és Londonnak tiszteletben kell tartania azon arab országok szuverenitását, amelyek nem nézik karba tett kézzel a cionista bűnöket”

– írta közleményében a Hamász.

„Elítéljük a Jemen biztonsága és szuverenitása, valamint a palesztinokat támogató tiszteletreméltó emberek elleni támadásokat, akik minden tőlük telhetőt megtesznek Gáza ostromának megtörésére. Az agresszió ismét megmutatja, hogy az Egyesült Államok teljes értékű partner a gázai és a térségbeli mészárlásban, támogatja azt, és megtámadja azokat, akik a palesztin nép mellett állnak. Üdvözöljük Jement és népét, és megerősítjük, hogy a támadások nem gyengítik, hanem erősítik őket, és továbbra is támogatni fogják a palesztin népet” – jelentette be a Hezbollah. 

Az Európai Unió 2013 júliusban felvette a Hezbollah fegyveres szárnyát a terrorizmus elleni feketelistájára a libanoni fegyveres csoportnak a bulgáriai halálos buszrobbantásban való részvétele és a szíriai háborúban játszott szerepe nyomán. A Hamász is szerepel az EU 21 szervezetet felsoroló terrorszervezetet felsoroló listáján. 

A húszi lázadók az utóbbi hónapokban destabilizáló hatású támadásokat követtek el a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen, brit és más külföldi hajókat veszélyeztetve. A támadások komoly fennakadást okoztak e kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal forgalmában, és ezzel felhajtották a nyersanyagárakat is.

(Kiemelt képünk: Az Arleigh Burke-osztályú USS Carney a Vörös-tengeren 2023. október 19-én. Fotó: Aaron Lau / Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete / AFP)

18:31

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken szemlézett.

Kötelező lesz a Putyinnal készített két órás interjú elemzése és oktatási használata az orosz iskolákban. Putyin mondanivalója annyira jelentős oktatási forrás, hogy társadalomismeret, történelem, irodalom, számítástechnika és az idegen nyelvű órákon is javallott azt elemezni.