EngedélyeznéK a 12 év alatti halálos beteg gyerekek eutanáziáját

A holland egészségügyi minisztérium októberben kívánja tájékoztatni a parlamentet a rendelettervezet részleteiről.

2022. június 28., 13:59

Szerző:

Ernst Kuipers holland közegészségügyi miniszter lehetővé akarja tenni az eutanáziát az 1-12 éves gyógyíthatatlanul beteg, elviselhetetlenül  és reménytelenül szenvedő gyermekek számára. Egy rendeletet dolgozott ki, amely ezt lehetővé tenné, egy sor olyan gondossági kritériummal, mint amilyen a felnőttek és az 1 évesnél fiatalabb csecsemők eutanáziája esetében van – írja az NLTimes.

Hollandiában jogilag nincs rá lehetőség, hogy az 1 és 12 év közötti, kritikusan és halálosan beteg gyermekeket megszabadítsák az elviselhetetlen szenvedéstől. Holott egy 2019-es tanulmány szerint nagy szükség lenne egy olyan jogi szabályozásra, amellyel véget vethetnének az életüknek az ebbe a korcsoportba tartozó gyerekeknek, akik "remény nélkül és elviselhetetlenül" szenvednek. 

Az eutanázia törvény már most is lehetővé teszi felnőttek számára, hogy véget vessenek életüknek, ha elviselhetetlenül szenvedésnek vannak kitéve. A törvény úgy ítéli meg, hogy ők képesek megérteni helyzetüket és döntésük súlyosságát. Az eutanázia, önrendelkezést és cselekvőképességet feltételez.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2019. november 16. Koraszülött gyermek inkubátorban a Heim Pál Gyermekkórház Madarász Utcai Részlegének Koraszülött Osztályán 2019. november 15-én. A koraszülöttek világnapja 2011 óta november 17-e, ezen a napon a 37. hét előtt született és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet. Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.