Hőhullámok puszítanak az Egyesült Államokban

Több, mint 12 államban mértek extrém hőmérsékletet. Washingtonban 35 fok van, Coloradóban eközben visszatért a tél. 

2022. május 22., 09:02

Szerző:

A jet-áramlatban bekövetkező csökkenés azonban a szokásosnál jóval hűvösebb hőmérsékletet terel a Sziklás-hegységben és a síkságok felé. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Coloradóban „úgy nézhet ki és úgy érezheti, mintha visszatérne a tél", bár a hideglökés nem lesz elég ahhoz, hogy nyugatabbra eloltsa a tomboló erdőtüzeket.

Több mint 120 millió amerikai van a hőség célkeresztjében. A legveszélyeztetettebbek a szabadban dolgozók és a beltéri hűtéssel nem rendelkezők. Az Országos Meteorológiai Szolgálat külön közleményt adott ki, amelyben arra figyelmezteti a lakosokat, hogy legyenek éberek a hőség okozta megbetegedések jeleire, lehetőség szerint tartsanak szüneteket bent, és igyekezzenek folyadékot fogyasztani.

„Egy kicsit korai még, de már majdnem olyan, mintha a nyár közepén lennénk" 

– mondta Marc Chenard, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző szolgálatának meteorológusa. „Igazából ez az első pár rendkívüli időjárási esemény az, amihez mindenkinek hozzá kell szoknia." 

A keleti országrész nagy részén várhatóan rekordokat dönt majd a hőség, többek között Washingtonban, ahol az előrejelzések szerint szombaton 35,5 Celsius-fokot mérnek majd, és Bostonban, ahol akár 34 fok is lehet. A szombaton Brooklynban rendezett félmaraton szemléletesen illusztrálta a a rendkvüli időjárási körülményeket. Egy futó összeesett és meghalt, hat másikat pedig kórházba szállítottak, mivel a hatóságok figyelmeztettek, hogy a forró hőmérséklet és a magas páratartalom hőgutát okozhat – jelentette az Associated Press helyi tisztviselőkre hivatkozva. 

Texasban máris tombolt a hőség, amely a történelem legmelegebb májusát hozta Dallasban, és a délnyugati rész is felforrósodott, mivel az erős szél az egész aszály sújtotta régióban felerősítette az erdőtüzek veszélyét.

Csütörtökön a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal Éghajlati Előrejelző Központja azt közölte: 

az USA szinte egész kontinentális részén átlagon felüli hőmérséklet várható ezen a nyáron.

Az északi féltekén a nyár folyamán, ősszel és a tél elején La Niña körülmények kedveztek ezeknek a körülményeknek, és az északnyugati részen több eső esett. Az ország elektromos infrastruktúrájának állapotát felügyelő szabályozó hatóság, a NERC arra figyelmeztetett, hogy a szélsőséges hőmérsékletek és a folyamatos aszály miatt az ország nagy területein idén nyáron az elektromos hálózat megroppanhat, ami áramhiányhoz és áramkimaradásokhoz vezethet.

A hivatalosan Észak-amerikai Villamosenergia-megbízhatósági Tanács néven működő testület a 2022-es nyári megbízhatósági értékelésében azt írta, hogy a magas hőmérséklet miatt megnő az áram iránti kereslet, míg az aszályos körülmények miatt csökken a kereslet kielégítésére rendelkezésre álló áram mennyisége.

„A tartós, szélsőséges aszály és az azt kísérő időjárási minták azonban nem szokványosak, és általában extra stresszt okoznak a villamosenergia-kínálat és -kereslet számára" – mondta Mark Olson, a NERC munkatársa. Európa egyes részein is nyárközépi hőség tapasztalható egy hónappal azelőtt, hogy a tavasz hivatalosan nyárrá válna. Dél-Spanyolországban Andalúziában a legmagasabb hőmérséklet megközelítette a 40 Celsius-fokot.

 

(Kiemelt kép: Brendan Smialowski / AFP)

 

10:18

Gyakorlatozás közben összeütközött az amerikai hadsereg két HH-60 Blackhawk típusú helikoptere Kentucky fölött – közölte Nondice Thurman amerikai katonai szóvivő csütörtökön.

08:29

A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően – jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján szerdán.