Halálos hőhullám fenyegeti a nyaralókat

A történelmi hőhullám miatt minden Dél-Európába látogató nyaralót fokozott óvatosságra intenek. 

2024. július 28., 10:32

Szerző:

A Görögországba, Olaszországba, a Kanári-szigetekre, Spanyolországba, Törökországba és Ciprusra látogató turistákat túlzott hőségre figyelmeztették, mivel a halálos hőhullám közepette megemelkedett a hőmérséklet – írja az Economix. A brit tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy Görögországban az elmúlt 50 év legmelegebb júliusi hétvégéjét láthattuk „visszafordíthatatlan” és „történelmi” hőhullámmal, a hosszan tartó hőség Európa más részeit, valamint Indiát, Szaúd-Arábiát és Észak-Amerikát is sújtja.

Harmadik szintű hőségriasztást adtak ki – a skálán a legmagasabbat – Rómában, Perugiában és Palermóban, miközben a higanyszál a „halálzóna” szintjére emelkedik – számolt be róla a Heart. A Kanári-szigeteken, Spanyolországban, Törökországban és Cipruson is szokatlanul meleg van, a hőmérséklet egyes területeken 40 fok fölé emelkedett. Jim Dale, a Brit Meteorológiai Szolgálat munkatársa a „halálzóna” hőségét 35 Celsius-foktól felfelé teszi, hozzátéve, hogy 45 Celsius-fok felett kell megnyomni a pánikgombot. 

Görögországban a hőhullám erdőtüzeket is okoz

Nem csupán a rendkívül magas hőmérséklet, hanem erdőtüzek is fenyegetést jelentenek többek között Görögországban is, ahol már figyelmeztették a turistákat, hogy a legforróbb nappali órákban maradjanak az épületekben, hogy megvédjék magukat az időjárás viszontagságaitól. Görögország egyik legfontosabb kulturális látnivalója, az Akropolisz július 24-én, szerdán délben be is zárt, mivel a hőmérséklet veszélyes szintre emelkedett. Az ország meteorológusai arra figyelmeztettek, hogy a hőség tartós lesz: nem valószínű, hogy július vége előtt csökken a hőmérő higanyszála.

A Vöröskereszt az érintett területekre igyekvő turistáknak a következő tanácsokat adta. Sok folyadék fogyasztása, a fizikai aktivitás korlátozása a nap hűvösebb részeire, például reggelre vagy estére. Fényvédő krém viselése és rendszeres elvonulás, valamint pihenés napközben árnyékos helyen. Az otthonok és a munkahelyek hűtése (ablak kinyitása, amikor a kinti levegő hidegebb, mint a benti levegő – tehát reggel és este). Hideg fürdő vétele vagy zuhanyozás, ha túl melegnek érzi magát, és világos színű, bő szabású ruhák viselése.  

(Képünkön a szökőkút vizével frissíti magát egy turista Athénban, 2024. július 10-én, a 38-40 Celsius fokos melegben. Forrás: Aris Oikonomou / AFP)