Hibrid-vaddisznók lepték el a katasztrófa sújtotta Fukusimát

Új faj született.

2021. június 30., 11:55

Szerző:

Átvették a hibrid-vaddisznók az uralmat az atomkatasztrófa sújtotta Fukusimában. Donovan Anderson, a Fukusimai Egyetem kutatója DNS-mintákból állapította meg, hogy az elhagyott településeken a vaddisznók a környékbeli gazdaságokból elszabadult házisertésekkel keveredtek, így váltak hibriddé. Az erőmű katasztrófája miatti sugárzás nem okozott genetikai károsodást a vaddisznóknál - írta a BBC.

Fukusima környékének katasztrófa utáni élővilágáról a Proceedings B folyóiratban publikált tanulmány festett képet. A kutatók DNS-vizsgálatokkal követték nyomon, hogy mi történt a vadon élő állatokkal a sugárszennyezett térségben, melynek települései hirtelen elnéptelenedtek. A vaddisznókon és az elszabadult házisertéseken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kutatók által biológiai inváziónak nevezett jelenség a vaddisznók génjeiben is kimutatható. Az is kiderült, hogy ezek a házisertésgének az idők során fokozatosan "felhígultak".

Anderson szerint a házisertések nem tudtak életben maradni a vadonban, de a robusztus vaddisznók jól érezték magukat az elhagyott településeken
A kiürített terület volt a két faj kereszteződésének kiindulópontja, a hibrid sertések aztán vaddisznókkal szaporodnak tovább. Ahogy Kaneko Singo professzor, a Fukusimai Egyetem Környezeti Radioaktivitás Intézetének munkatársa fogalmazott:

„Ezek az invazív gének eltűnnek, és a természetes helyzet kezd visszaállni.”

Fukusima környékére 2018 óta kezdenek visszatelepülni az emberek. Anderson szerint a vaddisznók számára valójában csak az ember az igazi ellenfél. A 2011-ben bekövetkezett, földrengés és cunami okozta nukleáris katasztrófa után Fukusima környékét, akárcsak annak idején Csernobil körzetét, kitelepítették.

(Kiemelt kép: Vaddisznó fekszik egy teherautó hátulján, miután lelőtték a fukushimai atomerőmű közelében fekvő lakóterületen, 2017. március 30-án. Fotó: Richard Atrero de Guzman / Nurphoto/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.