Hetven turistát ejtettek túszul perui őslakosok egy hajón

Az őslakosok egy korábbi olajszennyezés elleni tiltakozás részeként tekintenek a túszejtő akcióra.

2022. november 4., 21:29

Szerző:

A BBC News azt írja, hogy perui, svájci, amerikai, spanyol és francia állampolgárok is vannak a turisták között, akiket csütörtök reggel ejtettek foglyul. A turisták között állítólag van egy egyhónapos csecsemő és egy terhes nő is. Személyi sérülésről nincs hír.

A Cuninico folyóról elnevezett őslakos csoport aktivistái még a hét elején adtak ki egy nyilatkozatot, amely szerint november 1-jén éjféltől egyetlen csónak vagy hajó sem fog áthaladni az érintett folyószakaszon. A híradás szerint a hajó a folyó torkolatánál vesztegel.

„Követeljük, hogy a kormány tárgyaljon a Cuninico közösséggel, ellenkező esetben szembesülhetnek a következményekkel – a végső felelősség a köztársasági elnököt [Pedro del Castillo] viseli” 

– áll a csoport közleményben.

Watson Trujillo, a Cuninico településen élő őslakos közösség vezetője az RPP rádiócsatornának csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a túszejtéssel fel akarják hívni a kormány figyelmét. Azt akarják elérni, hogy a kormány küldjön delegációt a térségbe annak érdekében, hogy felmérjék az olajszivárgás okozta károkat. Az RPP megszólaltatott egy túszt is, aki elmondta, hogy háromszor kaptak már ételt.

Az olajszennyezés, amely az őslakos csoport dühét kiváltotta, még szeptember 16-án történt. Az őslakosok állítása szerint az olajszennyezés miatt két gyerek és egy nő is meghalt.

A Petroperú állami tulajdonú, kőolajforgalmazással foglalkozó céghez tartozó vezeték sérülését a vállalat beszámolói szerint szándékosan okozhatták.

(Kiemelt képünk: Külföldi és perui turisták várakoznak a csónakban, ahol feltartóztatták őket az észak-perui Loretóban lévő Cuninico településen a perui Amazonas vidékén élő őslakosok. Angela RAMIREZ / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.