Hétfőn is tüntettek a szerb kormány ellen Belgrádban

Több százan akadályozták a forgalmat, a rendőrség több tucat embert őrizetbe vett. 

2023. december 25., 19:09

Szerző:

Több százan akadályozták a forgalmat hétfőn a szerb kormány központjának otthont adó belgrádi utcában azután, hogy vasárnap tüntetők százai próbáltak betörni a városi tanács épületébe, és összecsaptak a rendfenntartó erőkkel.

A szerb rendőrség közölte, hogy őrizetbe vett 38 embert, akiket az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására való felbujtással, a kormány megdöntésére irányuló erőszakos magatartással gyanúsítanak. A közlemény szerint nyolc rendőr megsérült, néhányan súlyosan  – írja az Euronews.

A hétfőn Oroszország szerbiai nagykövetével találkozó Aleksandar Vučić szerb elnök a kormány külföldi segítséggel történő megdöntésére irányuló kísérletnek minősítette a tiltakozásokat, amelyek a december 17-i választások óta tartanak.

Az ellenzék szerint a kormánypárt listája (Szerbia nem állhat meg) választási csalások segítségével nyerte meg a választást, amit a kormánypárt (Szerb Haladó Párt) cáfol.

(Kiemelt képünk: Diákok torlaszolják el az egyik főutcát a belgrádi belvárosi tüntetésen 2023. december 25-én, egy héttel a szerbiai parlamenti és helyhatósági választások után. Fotó: Andrej ISAKOVIC / AFP)