Hatalmas egyetértésben Szerbia és Magyarország

Megalakult a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács, ennek aprópóján kedden sajtótéjékoztatót tartott Novák Katalin államfő és Ana Brnabić szerb miniszterelnök Palicson.

2023. június 20., 16:16

Szerző:

A magyar és szerb kapcsolat aranykorának újabb fejezetéhez értünk – mondta Novák Katalin köztársasági elnök.

Novák Katalin kiemelte: az, hogy Szerbia és Magyarország stratégiai együttműködési tanácsot alapított, azt tükrözi, hogy nem taktikai, hanem stratégiai jellegű döntések születnek, hiszen hosszú távon kívánják megalapozni a magyar-szerb barátságot, a magyar-szerb együttműködést.
A köztársasági elnök elmondta: 12 munkacsoportban tanácskoztak a miniszterek, akiktől azt várják, hogy munkájuknak kézzelfogható eredménye legyen és tartalommal töltsék meg a két ország között most aláírt 12 megállapodást.

Novák Katalin a keddi megbeszélés témái közül kiemelte az orosz-ukrán háborút, Nyugat-Balkán stabilitásának és Szerbia Európai Uniós csatlakozásának kérdését, valamint a demográfia ügyét. A magyar államfő elmondta:

Magyarország és Szerbia kapcsolatát két szabadságszerető, szuverén nemzetnek az egymás iránti tisztelete jellemzi.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a cél eljutni a mielőbbi fegyvernyugváshoz és békemegállapodáshoz. Kiemelte, hogy mindez nem vonhatja el a figyelmet a nyugat-balkáni térségről, amelynek a stabilitása Európa stabilitásának is kulcsa. Mint mondta, itt is békére és biztonságra van szükség.

Második témaként Szerbia európai uniós csatlakozásának kérdését emelte ki. Emlékeztetett, hogy Szerbia 2009-ben nyújtotta be csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz, és 2014 óta zajlanak a csatlakozási tárgyalások. Novák Katalin kiemelte: Szerbia ez idő alatt már sokszorosan bizonyította, hogy Európához tartozik. Hozzátette: ez Magyarország számára megkérdőjelezhetetlen, és ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy Szerbia jogi értelemben is csatlakozhasson az Európai Unióhoz. Szerbia schengeni csatlakozásával kapcsolatban kifejtette, hogy amíg ez nem történik meg, addig is szeretnék megkönnyíteni a két ország közti határátlépést.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök hangsúlyozta, hogy történelmi jelentőségű ez a nap Szerbia számára, amikor megalakult a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködés Tanács, mert Szerbiának senkivel nincs ilyen együttműködése, azaz Szerbiának senkivel nincs olyan szoros kapcsolata, mint Magyarországgal.

A szerb kormányfő emlékeztetett arra, hogy az első közös magyar-szerb kormányülést 2014-ben tartották meg Belgrádban, és azóta csak szorosabb lett a két ország kapcsolata. Hozzátette, ez a jó kapcsolat nem a semmiből született, keményen és szorgalmasan kellett dolgozni érte mindkét oldalon, és a felek a jövőben is a kapcsolat további mélyítésén dolgoznak.

„Ez azt bizonyítja, hogy ha felelősségteljesen dolgozunk, akkor meg tudjuk változtatni a két ország kapcsolatát, akkor képesek vagyunk történelmi szintű jó kapcsolatok kiépítésére, és nem csak partnerség, hanem barátság kialakítására is, ami a jövő záloga” 

– mondta.

A miniszterelnök is köszönetet mondott Magyarországnak az európai színtéren tanúsított támogatásért, valamint azért, mert Budapest volt az első, aki felajánlotta segítségét a Szerbiát sújtó árvizek következményeinek kezelésében.

„Ez csak egy példa azon alkalmak közül, amikor Magyarország segítséget nyújtott akkor, amikor a leginkább szükségünk volt rá” – hangsúlyozta.

A palicsi találkozón tizenkét együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szerb fél kedden. Ezek között magára a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács megalakítására vonatkozó dokumentum is szerepel, emellett pedig a külügyi együttműködésre, a határvédelemre, a határforgalom ellenőrzésére, a Magyarország és Szerbia közötti kőolajvezeték kiépítésére, az európai integrációra, a minősített adatok cseréje és védelmére, az infrastruktúrára, a mezőgazdaságra, a védelemre, valamint a vámügyi együttműködésre vonatkozó megállapodásokat írták alá az illetékes miniszterek és intézményvezetők. Szerződés született e mellett a Szerbiai Gázművek és az MVM között a közös SERBHUNGAS Újvidék Kft. megalakításáról.

(Kiemelt képünkön: Novák Katalin és Aleksandar Vučić aláírják a 12 megállapodást, amelyek a határátlépések várható meggyorsítása, vagy Szerbia EU-csatlakozásának támogatására vonatkoznak 2023. június. Fotó:Novák Katalin Facebook oldala.)