Három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett Erdoğan Törökországban

Három hónapos rendkívüli állapotott hirdetett Recep Tayyip Erdoğan török elnök, illetve katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a földrengés sújtotta területeket. A hétfő hajnalban történt katasztrófa sebesültjeinek száma folyamatosan emelkedik: keddre már 22 ezer fölött van.

2023. február 7., 15:34

Szerző:

Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban, a katasztrófa halálos áldozatainak száma az első összesítések szerint eléri a százat  közölték a helyi – hatóságok. A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt. Több utórengés követte. 

Több, mint hetven ország vesz részt a segítségnyújtásban – köztük Magyarország is. Az otthonukat vesztett túlélőket Antalya szállodáiban tervezik ideiglenesen elszállásolni – írja a BBC. A földrengés halálos áldozatainak száma kedden 4372 főre emelkedett. Különös nehézséget okoz a mentésben az éjszakai fagy: a romok alatt számos túlélő fagyott meg hétfőn.

Szíriában a helyzet hasonló, a törökországi földrengés hatására számos épület rombadőlt Aleppó kormányzóságban, ott is százakat keresnek még a romok alatt.

(Kiemelt képünk: A török állami katasztrófavédelmi szolgálat, az AFAD által közreadott képen a romok alól próbálják kimenteni Ayda Gezgin négyéves kislányt a törökországi Izmirben 2020. november 3-án, négy nappal az Égei-tenger térségét megrázó, 7-es erősségű földrengés után.
Fotó: MTI/EPA/AFAD)

 

 

Földrengés volt Ausztriában, a 4,1-es erősségű földmozgást Sopron térségében a lakosság is érzékelte – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel pénteken reggel.