Megrázó: így mentik a túlélőket a törökországi földrengés után

A hivatalos adatok szerint már 4372 áldozata van a törökországi és szíriai 7,8-as erősségű földrengésnek, amelynek epicentruma a szír határ melletti, török Gaziantep városa mellett volt.

2023. február 7., 10:17

Szerző:

Videót közölt az RTL arról, milyen lassan és nehezen halad a mentés a törökországi, a Richter-skála szerint 7,8-as erősségű földrengés után. A hétfői katasztrófa nyomán eddig 4372 halálos áldozatról tudunk. Aki azonban nem tudott kiszabadulni a romok között és még életben van, azért továbbra is nagy mértékű mentőakció folyik.

Különösen azért, mert a romok alatt számos túlélő lelte halálát úgy, hogy hétfő hajnalban és éjszaka a szabad levegőn egyszerűen halálra fagyott.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök és a kormány is a legnagyobb mértékű katasztrófahelyzetet hirdette meg a földrengés után, most pedig a nemzetközi közösséghez fordult azért, hogy a mentési munkálatokban nyújtson nekik segítséget. A magyar katasztrófavédelem részéről is érkezett a helyszínre 50 professzionális mentő.

Szíriában a helyzet hasonló, a törökországi földrengés hatására számos épület rombadőlt Aleppó kormányzóságban, ott is százakat keresnek még a romok alatt.

(Kiemelt kép: A romok alól mentik az embereket a helyi tűzoltók Törökország Hatay tartományában. Fotó: Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.