Izrael csak akkor kezd „jelentős katonai műveletbe”, ha a civilek elhagyták a Gázai övezetet

Az IDF alezredese, Jonathan Conricus azt mondja, eddig nagyon türelmesek voltak, de most már itt az ideje, hogy a gázaiak elhagyják a területet és meginduljon a szárazföldi offenzíva.

2023. október 15., 07:44

Szerző:

Izrael csak akkor kezd „jelentős katonai műveletekbe” Gázában, ha látja, hogy civilek távoztak – mondta az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője a CNN-nek.

„Nagyon fontos, hogy a gázaiak tudják, nagyon-nagyon nagylelkűek voltunk az idővel. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, most jöttel az ideje, hogy a gázaiak távozzanak – mondta Jonathan Conricus alezredes, aki mindenkin civilnek azt javasolja a Gázai övezetben, menjen délre, mentse az életét és ne essen bele abba a csapdába, amit a Hamász állít. 

Gáza kétmillió lakosának több mint fele azon az északi részen él, ahol Izrael az evakuálást javasolja. Sok család, amelyek egy része már belső menekült volt, most a 140 négyzetmérföldes terület még kisebb részén zsúfolódik össze – írja a CNN. A gázaiak szerint a déli részek még zsúfoltabbá válnak, miközben a palesztinok elhagyják otthonaikat Izrael felszólítására, megelőzve az IDF várható szárazföldi támadását.

„A cél az, hogy mind a több mint 360 000 tartalékos katonát felkészítsük a küldetésre, északon és délen – hangsúlyozta az alezredes.

(Kép: izraeli katonák 2023. október 10-én átvizsgálják a Gázai övezetből a palesztin terület határán fekvő dél-izraeli Kfar Aza kibucban a rakétatámadások által okozott károkat. Fotó: JACK GUEZ / AFP)