Gyakrabban okoz rákot az alkohol, mint korábban sejtették
Brit tudósok fedezték fel az összefüggést.
Egy frissen közzétett tanulmány szerint a rákbetegség bizonyos fajtái szorosan kötődnek az alkoholfogyasztáshoz. Összefüggést fedeztek fel a garat és gégerák, valamint a bél, mell- és májrák kialakulása és a rendszeres alkoholfogyasztás között. A tanulmány azt is megállapította, hogy napi egy csésze kávé viszont csökkenti a májrák kialakulását. A hatást a koffeinmentes és a koffeines kávé is kifejti. Mint írják, a kávé antioxidáns és gyulladáscsökkentőként is jól működik, így a rák ellen is hasznos. A szakértők szerint a tejtermékek és teljes kiőrlésű gabonák pedig csökkentik a vastagbélrák kockázatát.
A Rákkutatási Világalap (WCRF) kutatási igazgatója elmondta, hogy további vizsgálatokra lesz szükség annak érdekében, hogy megértsék azt a mechanizmust, amit egyes ráktípusok és az alkoholfogyasztási szokások között fennáll. Kijelentette, hogy az alkoholfogyasztás limitálása és az egészséges étrend fenntartása rákmegelőző hatással bír. A WCFR kutatásért felelős igazgatója azt is kiemelte, hogy fontos a fizikai aktivitás és az egészséges testsúly megőrzése is.
A tanulmány szerint az alkohol úgy növeli a rák kockázatát, hogy a metabolizmus során olyan vegyületek jönnek létre, amelyek az emberi DNS-hez kötődve mutációt hoznak létre. Az alkohol azoknak a hormonoknak a szintjét is növeli, amelyek egyértelműen a mellrákhoz köthetőek. Az Imperial College London szakértői a tanulmány elkészítése során 860 kutatás adatait vették figyelembe.
(Kiemelt képünk illusztráció: Vásárosnamény, 2015. január 7.Sört vesz egy vásárló Vásárosnaményban. Fotó: Balázs Attila/MTI)