Giorgia Meloni letette a hivatali esküt

Giorgia Meloni új olasz miniszterelnök kormányával együtt szombaton letette a hivatali esküt Sergio Mattarella államfő előtt a római Quirinale elnöki palotában.

2022. október 22., 15:40

Szerző:

Az új kormány a jövő héten kér bizalmat a parlamentben.  Ursula von der Leyen az ünnepélyes esemény alkalmából üdvözletét küldte az új olasz miniszterelnöknek: „Gratulálok Giorgia Meloni kormányfői kinevezéséhez, aki (Olaszországban) az első nő ebben a tisztségben” – írta az Európai Bizottság elnöke a Twitter mikroblog portálon.

Konstruktív együttműködésre számít

„Konstruktív együttműködésre számítok az új kormánnyal a közösen megoldandó óriási kihívásokkal szemben. (...) Európának szüksége van Olaszországra. Együtt minden nehézséget le fogunk küzdeni” 

– tette hozzá.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke szintén üdvözölte Melonit Twitter-üzenetében, amelyben ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy „Európának szüksége van Olaszországra”

Meloni pártja, az Olasz Testvérek (FDI) a szeptember 25-i parlamenti választásokon aratott történelmi győzelmet. Jobboldali szövetségeseivel, Matteo Salvini Liga pártjával és a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette Hajrá Olaszországgal abszolút többsége van a törvényhozásban.

(Kiemelt kép: Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Sergio Mattarella államfővel folytatott megbeszélést követően a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2022. október 21-én, a kormányalakítási konzultációk második napján. MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi)