Meloni a szőnyeg szélére állította Putyin miatt Berlusconit

Giorgia Meloni leendő olasz miniszterelnök szerdán szigorú figyelmeztetést intézett Silvio Berlusconihoz a Vlagyimir Putyinnal való barátsága miatt, és hogy újra felvette a kapcsolatot az orosz elnökkel.

2022. október 20., 14:29

Szerző:

Hatalmas botrány lett abból a hétfőn kiszivárgott hangfelvételből, melyen a frissen szenátorrá választott Berlusconi azt mondja, hogy „újraélesztette” a kapcsolatokat az orosz elnökkel, kölcsönösen ajándékot és kedves levelet küldtek egymásnak. A volt kormányfő ráadásul a választási kampány hajrájában már tett vihart kavaró megjegyzést, miszerint Putyint belekényszerítették a háborúba, most egyenesen azt állította, hogy Zelenszkij a felelős a konfliktusért – írta az Euronews.

A jobboldali koalíció legtöbb szavazatát kapó pártját vezető Meloni szerint a volt olasz miniszterelnök azt kockáztatja, hogy elveszíti befolyását egy esetleges új kormányban.

Berlusconi csapata a hangfelvételek ellenére azt állítja, hogy a politikus az uniós álláspontot képviseli. Meloni szerdai közleménye alapján ő sincs erről száz százalékig meggyőzve:

„Olaszország emelt fővel része Európának és a (NATO) atlanti szövetségnek. Aki nem ért egyet ezzel az alappillérrel, az nem lehet a kormány tagja, még ha ez a kormány megalakulását is veszélyezteti.”

„Velünk a kormányban Olaszország soha nem lesz a Nyugat gyenge láncszeme” – hangsúlyozta a szélsőjobboldali politikus szerda késő esti nyilatkozatában, melyben újra megerősítette, hogy határozottan NATO- és Európa-párti álláspontot képvisel.

A szeptember 25-ei előrehozott választásokat a jobboldali koalíció nyerte, melyen belül Meloni pártja 26 százalékot, a Matteo Salvini vezette Liga 8,8 százalékot, Berlusconi pártja pedig 8,1 százalékot kapott.

(Kiemelt képünk illusztráció: Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki jobbközép Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője távozik egy szavazóhelyiségből a részleges helyhatósági választásokon Milánóban 2021. október 3-án. MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan)