Gabonban az ellenzék egyik vezetőjét nevezték ki ideiglenes miniszterelnöknek

Raymond Ndong Simát, az ellenzék korábbi vezetőjét nevezte ki az átmeneti kormány miniszterelnökének a múlt héten hatalomra került katonai junta Gabonban – közölték magasrangú katonatisztek csütörtökön az állami televízióban.

2023. szeptember 8., 09:57

Szerző:

A 68 éves közgazdász-politikus az egyik legnagyobb kritikusa volt a katonai puccsal megbuktatott elnöknek, Ali Bongónak. Bongo 2009-ben került hatalomra, apja, Omar Bongo halála után, aki 41 évig irányította a közép-afrikai olajtermelő országot.

Raymond Ndong Sima 2012 és 2014 között, Bongo első elnöki ciklusa alatt miniszterelnök volt, hivataláról a 2016-os elnökválasztás miatt mondott le. Sima 2016-ban és 2023-ban is alulmaradt Bongóval szemben az elnökválasztáson.

A katonai junta szerdán jelentette be, hogy egy hét után szabadon engedik a házi őrizetben tartott volt elnököt, aki orvosi kezelés céljából akár külföldre is elutazhat.

Ugyancsak szerdán, Abdou Abarry, az ENSZ közép-afrikai ügyekért felelős különleges képviselője Nguemával találkozott Librevilleben, ahol közölte, hogy az ENSZ kész minden szükséges segítséget az ország rendelkezésre bocsátani az alkotmányos rend mielőbbi visszaállítása érdekében.
Hétfőn a közép-afrikai országok gazdasági közössége (ECCAS) felfüggesztette Gabon tagságát a szervezetben.

Gabonban augusztus 30-án hajtott végre puccsot a hadsereg, az után, hogy hivatalossá vált: Ali Bongo ismét megnyerte az elnökválasztást. A választási eredmény kihirdetése után katonatisztek a televízióban jelentették be, hogy szabálytalanságok miatt érvénytelenítették a választás eredményét. Még aznap este Brice Oligui Nguema tábornokot nevezték ki az ország ideiglenes elnökének, kinevezését több ezres tömeg ünnepelte Libreville utcáin. Nguema gazdasági reformokat, szabad és tisztességes választásokat ígért, az új elnökválasztás napját azonban eddig nem tűzte ki Közép- és Nyugat-Afrikában nyolc államcsínyt hajtottak végre három év alatt, a gaboni fejlemények azonban eltérnek a korábbi puccsoktól. Gabonban, Nigerrel ellentétben nem voltak hallhatók franciaellenes, sem oroszbarát hangok, ugyanakkor az új gaboni vezetés és a nemzetközi szervezetek nyitottnak mutatkoztak a párbeszédre.

(Kiemelt kép: Katonatisztek egy csoportja hatalomátvételt jelent be a televízióban a gaboni Libreville-ben, 2023. auguszts 30-án. Fotó: Gabon 24 / AFP)