Háziőrizetben a gaboni elnök

A hatalomátvételt azzal indokolták, hogy a békét csak azon a módon tudják biztosítani, ha „véget vetnek a jelenlegi rezsimnek”.

2023. augusztus 30., 13:35

Szerző:

Amint arról korábban beszámoltunk, a nyugat-afrikai Gabonban a hadsereg több tisztje szerdán kora reggel a televízióban bejelentette, hogy átvette a hatalmat. A televízióban beolvasott közleményükben felelőtlenséggel és kiszámíthatatlansággal vádolták a jelenlegi kormányzatot.

Néhány órával a közlemény felolvasása után a puccsisták által megalakított bizottság bejelentette,

hogy háziőrizetbe vették Ali Bongo Ondimba elmozdított elnököt, valamint családtagjait és orvosait.

A puccsisták többeket hazaárulás, közpénzek elsikkasztása, okirathamisítás, korrupció és kábítószerkereskedelem gyanújával letartóztattak, köztük az elnök egyik fiát, Noureddin Bongo Valentint, továbbá Ian Ghislain Ngoulou kabinetfőnököt, és Abdul Hosseinit, az elmozdított államfő egyik tanácsadóját is.

Helyszíni beszámolók szerint több százan tódultak Libreville utcájára ünnepelni, az AP hírügynökség beszámolója szerint viszont sokan – erőszakcselekményektől tartva – elhagyták a fővárost.

Az állami televízió képsorain mindeközben az látszódott, hogy a katonák Brice Oligui Nguema tábornokot, a gaboni hadsereg legbefolyásosabb egységének számító köztársasági gárda vezetőjét ünnepelték, és azt kiáltozták, hogy őt akarják elnöküknek.

Röviddel a katonai hatalomátvétel előtt jelentette be a központi választási bizottság, hogy Ali Bongo Ondimba, akkor még hivatalban lévő elnök győzött a múlt heti elnökválasztáson.

Az urnák lezárása után az országban már kijárási tilalmat vezettek be, és blokkolták az internethozzáférést is, a belügyminiszter pedig „a békét és stabilitást aláásni akaró erőkre” figyelmeztetett.

(Kiemelt képünkön Ali Bongo Ondimba, Gabon néhai erőskezű vezetőjének fia, a megválasztott elnök leteszi a hivatali esküt a nemzetgyűlésben Libreville-ben 2009. október 16-án. Fotó: WILS YANICK MANIENGUI / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.