Klímaválság: a világ vezetői tárgyalgatnak, miközben lassan megfő a bolygó

BBC: A világ vezetőinek találkozóján a klíma és a Covid lesz a legfontosabb napirendi pont. 

2021. október 30., 16:06

Szerző:

Szombaton kezdődött Rómában az első G20-csúcstalálkozó, melynek házigazdája idén Olaszország. Október 30-án, szombaton és 31-én, vasárnap a világ legnagyobb gazdaságainak állam- és kormányfői a meghívott országokkal, valamint a nemzetközi és regionális szervezetek képviselőivel együtt a globális napirend számos kulcsfontosságú témájával foglalkoznak – írja a G20 találkozó oldala.

A világ vezetőinek találkozóján a klíma és a Covid lesz az első napirendi pont. A 19 országból és az Európai Unióból álló csoport a becslések szerint a világ kibocsátásának 80%-ért felelős.

A világjárvány kezdete óta ez az első alkalom, hogy a G20-ak vezetői személyesen találkoznak egymással. A kínai Hszi Csin-ping és az orosz Vlagyimir Putyin azonban személyesen nem vesz részt a csúcstalálkozón Rómában, ehelyett videón keresztül csatlakoznak majd a vezetőkhöz – írja a BBC.

A kétnapos csúcstalálkozó előtt Boris Johnson brit miniszterelnök kijelentette, hogy a cselekvés elmaradása „civilizációnk visszafejlődését eredményezné és a jövő generációit egy olyan életre kényszerítené, amely sokkal kevésbé kellemes, mint a miénk” – mondta a miniszterelnök. 

Ugyanakkor elmontda: 

„sem a G20-ak találkozója, sem a hétfőn kezdődő COP26 csúcstalálkozó Glasgow-ban nem fogja megállítani a globális felmelegedést”, majd hozzátette: „a legtöbb, amit remélhetünk, az a növekedés lassítása”

– mondja Johnson. A Reuters hírügynökség szerint a közleménytervezetben a G20-ak ígéretet tesznek arra, hogy a hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozására törekednek, de jogilag kötelező érvényű megállapodás nem születik

Johnson várhatóan a koronavírus elleni vakcinák egyenlőtlen elosztását is érinti majd a csúcstalálkozón, elmondása szerint ugyanis „a gyógyulás üteme attól függ, hogy milyen gyorsan tudunk úrrá lenni a Covidon és az első számú prioritás a vakcinák gyors, méltányos és globális elosztása” – mondta.

Több, mint hatmilliárd adag Covid-vakcinát adtak be világszerte. A G20-aknak otthont adó Mario Draghi olasz kormányfőnek címzett levélben azonban több, mint

160 korábbi világvezető és globális személyiség jegyezte meg, hogy az alacsony jövedelmű országokban élőknek mindössze 2%-a kapta meg az oltást.

Szombaton Draghi „erkölcsileg elfogadhatatlannak” nevezte a különbséget. Felszólította vezetőtársait, hogy „tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a jövő év közepéig a világ lakosságának 70%-át beolthassák”.

Eközben Joe Biden amerikai elnök arra fogja sürgetni az országokat, hogy az egyre emelkedő árak közepette fokozzák az energiatermelést, valamint megvitatja a jövőbeli világjárványok megelőzésére irányuló tervet. Johnsonnal, valamint Emmanuel Macron francia és Angela Merkel leköszönő német kancellárral is találkozik, hogy megvitassák az iráni nukleáris megállapodást.

 

(Kiemelt kép: Recep Tayyip Erdogan török elnök  beszélget Joe Biden amerikai elnökkel és Boris Johnson brit miniszterelnökkel a G20-ak vezetőinek római csúcstalálkozóján október 30-án, 2021. október 30-án. - Az éghajlatváltozás és a világgazdaság újraindítása lesz a G20-ak napirendjének élén, amikor a világ legfejlettebb országainak vezetői október 30-án találkoznak, az első személyes találkozón a világjárvány óta. Fotó: Jacques WITT / POOL / AFP)

07:43

Kissinger az új Chamberlain, Davos az új München, Putyin az új Hitler – így lehetne összefoglalni az ukrán elnök reakcióját a volt amerikai külügyminiszter azon ötletére, hogy engedjen át területeket az oroszoknak.

2022. május 25., 21:50

Ő és Szergej Sojgu védelmi miniszter is a Központi Katonai Klinikai Kórházban vizitáltak Moszkvában. Elmondta, minden ukrajnai háborúban harcoló orosz katona „hős”, ezért zsoldemelés, nyugdíjemelés és minimálbéremelés is lesz Oroszországban.

2022. május 25., 21:27

Miniszterelnökké választotta a szlovén parlament szerdán Robert Golobot, az április 24-i szlovéniai általános választásokon győztes Szabadság Mozgalom (Gibanja Svoboda) vezetőjét, aki várhatóan hárompárti balközép kormányt alakít majd – jelentette a szlovén közszolgálati televízió (RTV).

2022. május 25., 21:25

A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert indít az Európai Unió Bíróságán a RT és a Szputnyik orosz tévécsatorna uniós betiltása ellen, mivel az véleményük szerint, ez sérti az európai polgárok információszabadsághoz való jogát – jelentette a NOS hollandiai műsorszolgáltató.