Finnország és Svédország nem cicózik tovább

Finnország és Svédország beadta hivatalosan is csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. 

2022. május 18., 11:15

Szerző:

Finnország és Svédország május 18-án, szerdán hivatalosan is beadta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Az erről szóló levelet a két ország követei személyesen vitték el a nemzetközi védelmi szövetség brüsszeli központjába, írja az rtl.hu.

Örömmel fogadom Finnország és Svédország csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Önök a legközelebbi partnereink, és NATO-tagságuk növelni fogja közös biztonságunkat

– mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a svéd és a finn követek körében tartott sajtótájékoztatón. Stoltenberg azt mondta a két ország csatlakozási kérelme történelmi lépés, a következő lépésekről pedig a katonai szövetség tagjai döntenek majd. Abban az esetben ha tagország elfogadják a két ország kérelmét, az a legnagyobb NATO bővítés lenne az elmúlt két évtized során.

Oroszország a két skandináv ország csatlakozási szándékának hatására azonnal fenyegetőzésbe kezdett. Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta: a NATO bővítése nem járul hozzá az eurázsiai biztonsághoz, Finnország csatlakozása a szövetséghez pedig fenyegetést jelent Oroszország számára.

(Kiemelt kép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Finnország és Svédország jelentkezési dokumentumaival, amelyeket Klaus Korhonen, Finnország NATO-nagykövete és Axel Wernhoff, Svédország NATO-nagykövete adott át 2022. május 18-án. Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP)