Biden már eldöntöttnek tekinti a NATO-bővítést

Az Egyesült Államok a NATO-ban együtt fog működni Finnországgal és Svédországgal annak érdekében, hogy éberek maradjanak a közös biztonságot érő fenyegetésekkel szemben.

2022. május 19., 06:33

Szerző:

„Melegen üdvözlöm és határozottan támogatom Finnország és Svédország történelmi jelentkezését a NATO-ba, és már várom, hogy együtt dolgozhassunk az Egyesült Államok Kongresszusával és NATO-szövetségeseinkkel azon, hogy Finnország és Svédország minél hamarabb a történelem legerősebb védelmi szövetségének tagjává váljon”

 – olvashatóak Biden szavai az elnöki hivatal washingtoni közleményében.

Az elnök szerint a két észak-európai ország „fontos döntést hozott” a NATO-tagsággal kapcsolatban, hiszen a katonai szervezet „egymilliárd ember biztonságát garantálja Európában és Észak-Amerikában”. Nyilatkozatában Biden méltatta az „alapos és inkluzív demokratikus folyamatokat”, amelyek megelőzték a döntést mindkét országban.

Nyilatkozatában Biden az Egyesült Államok „régi, rendíthetetlen partnereiként” utalt Finnországra és Svédországra, akik „tovább erősítik a védelmi együttműködést a NATO-szövetségesek között”. Az amerikai elnök leszögezte, hogy az új tagokkal együtt „az Egyesült Államok ezentúl is fenntartja jelenlétét a Balti-tenger térségében”, és „együtt fog működni Finnországgal és Svédországgal annak érdekében, hogy éberek maradjanak a közös biztonságot érő fenyegetésekkel szemben, és szembenézzenek az agresszióval”.

Hangsúlyozta, hogy örömmel fogadja Sauli Niinistö finn államfőt és Magdalena Andersson svéd miniszterelnököt csütörtöki látogatásuk során Washingtonban, ahol „tovább tárgyalhatnak NATO-jelentkezésükről és Európa biztonságáról”. Finnország és Svédország szerdán adta be hivatalos jelentkezését az észak-atlanti szövetségbe, amit Biden mellett több állam- és kormányfő is támogatásáról biztosított. Az amerikai elnök azután hívta meg Svédország és Finnország vezetőit Washingtonba, hogy a két ország bejelentette NATO-csatlakozási kérelmének beadását.

(Kiemelt képünk: Joe Biden amerikai elnök hallgatja a kritikus ásványi nyersanyag-ellátási láncok biztosításáról szóló virtuális találkozót a Fehér Ház melletti South Court Auditoriumban, Washingtonban, 2022. február 22-én. Fotó: Brendan SMIALOWSKI / AFP)

Tegnap 19:19

A jelenlegi amerikai kurzust Moszkva nemcsak a maga, de a világ számára is fő kockázatforrásnak tekinti, és fel szándékozik számolni Washington „dominanciájának maradványait” – hirdette meg Oroszország módosított külpolitikai koncepciója, amelyet pénteken hagyott jóvá Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A norvég fővárosban mintegy 800 kilogramm kokaint talált a rendőrség gyümölcsök közé rejtve, a skandináv országban korábban még soha nem bukkantak ilyen nagy mennyiségű szállítmányra – közölték a helyi hatóságok pénteken.