Oroszország most Finnországot és Svédországot fenyegeti

Miután napirendre került a két ország NATO csatlakozása. 

2022. április 8., 07:32

Szerző:

Szóba került Svédország és Finnország csatlakozása a NATO-hoz az észak-atlanti szövetség külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán - mondta el csütörtökön az amerikai külügyminisztérium egyik illetékese.

"Erről nyilvánvalóan az érintett országoknak maguknak kell dönteniük" - fogalmazott a név nélkül nyilatkozó diplomata.
   

„A szövetség ajtaja továbbra is nyitva áll, és szóba került az ő lehetséges jelöltségük is”

–- magyarázta. Ukrajna megtámadása miatt mindkét, hagyományos el nem kötelezett ország csatlakozása ismét napirendre került. Finnországban a belépést többnyire ellenző közvélemény is mostanra pártolná, hogy az ország belépjen a katonai szövetségbe.
 

Pekka Haavisto finn külügyminiszter nemrég úgy nyilatkozott, hogy Helsinki a következő hetekben tisztázza a következő lépéseket a potenciális csatlakozással kapcsolatban. 

A Kreml korábban súlyos következményekkel fenyegette meg Svédországot és Finnországot, ha csatlakozni akarnának a NATO-hoz.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a héten úgy fogalmazott, hogy ez esetben Moszkva kénytelen lenne saját intézkedésekkel "helyreállítani az egyensúlyt".

(Kiemelt képünk: A Sputnik hírügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök elnököl a kormány tagjaival videokonferencián keresztül tartott megbeszélésen a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo állami rezidencián 2021. december 24-én.  Fotó: Alekszej NIKOLSZKIJ / Szputnyik / AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.