Fellélegezhet a világ: fontos szerződést hosszabbítottak meg

A török elnök csütörtökön megerősítette, hogy a júliusban Isztambulban kötött gabonaszerződést 120 nappal meghosszabbítják.

2022. november 17., 14:25

Szerző:

Az ENSZ, Törökország, Oroszország és Ukrajna döntése alapján a fekete-tengeri folyosóról szóló megállapodást november 19-től 120 nappal meghosszabbítják

– írja az Index a török elnök Twitter fiókja nyomán.

A török elnök háláját fejezte ki António Guterres ENSZ-főtitkárnak, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek egyaránt.

(Ukrán gabonát szállító teherhajók ellenőrzésükre várva horgonyoznak a Márvány-tengeren, Isztambul partjai előtt 2022. október 22-én. Az Ukrajna ellen 2022. február 24-én indított orosz háború alatt úgynevezett biztonságos folyosókon távozhat az országból a kivitelre szánt ukrán gabona a Fekete-tengeren, majd Isztambulban ellenőrzik, a hivatalos szállítmányon kívül nincs-e más, tiltott rakomány a hajók fedélzetén.
MTI/EPA/Erdem Sahin)

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást.